Economie

Ziegler en Politie Nederland sluiten overeenkomst voor de levering nieuwe waterwerpers

- advertentie -

Winschoten/ Nederland – Na een Europese aanbesteding op basis van dwingende spoed is er een overeenkomst gesloten tussen de Politie Nederland en Ziegler Brandweertechniek B.V. voor de aanschaf van zes nieuwe waterwerpers inclusief onderhoud.

- advertentie -

Vanwege de productietijd van circa 15 tot 21 maanden is de verwachting dat het eerste voertuig in het najaar van 2024 wordt geleverd en het zesde voertuig in het voorjaar van 2025. Tot die tijd kan de politie, zoals nu, volgens afspraak gebruik blijven maken van waterwerpers uit Duitsland en België. Daarnaast wordt onderzocht of er twee extra waterwerpers uit het buitenland beschikbaar zijn om de productietijd van de nieuwe waterwerpers te overbruggen.

Ziegler Brandweertechniek is zeer verheugd deze opdracht te mogen realiseren. Wij zijn gewend om voertuigen voor veiligheidsregio’s, Politie en Defensie te mogen produceren. Om nu ook de nieuwe waterwerpers voor de Nederlandse Politie te mogen leveren maakt ons trots. Onze waterwerpers staan stand-by bij de politiekorpsen van onder anderen België, Abu Dhabi, Zwitserland, Qatar.

De voertuigen zullen geproduceerd worden op de speciale productielijn voor waterwerpers bij onze Duitse Ziegler vestiging in Giengen an der Brenz. Verder is bij de opdracht een all-in servicecontract van 15 jaar inbegrepen, dat zal worden uitgevoerd door Ziegler Brandweertechniek BV.

Belangrijk middel
De waterwerper is een belangrijk middel dat de politie kan inzetten als grote groepen mensen de openbare orde dreigen te verstoren. Door het gebruik van water is het mogelijk om mensen uit elkaar te drijven en op afstand te houden. Volgens portefeuillehouder Conflict en Crisisbeheersing (CCB) Frank Paauw: ’’wij hebben er als politie bewust voor gekozen om geen nieuwe waterwerpers te laten ontwikkelen maar te kiezen voor waterwerpers die hun meerwaarde in de praktijk ruimschoots hebben bewezen, Het euvel van de klapbanden behoort hiermee tot het verleden.”

De zes nieuwe waterwerpers worden geplaatst in Amsterdam, Den Haag en Rotterdam, van waaruit ze landelijk inzetbaar zijn.

Toekomstbestendig
De huidige zes waterwerpers van de politie waren vanwege veiligheidsoverwegingen – na diverse klapbanden – niet meer inzetbaar en moesten versneld vervangen worden. Met de zes nieuwe waterwerpers is de Nederlandse Politie als organisatie toekomstbestendig, aangezien de voertuigen voldoen aan de laatste technische wensen. Ook hoeft de politie dan geen beroep meer te doen op behulpzame partners in het buitenland.

Technische specificaties:
– Chassis Mercedes-Benz Arocs 3343 AK 6×6;
– Ziegler CrewCab 1+4;
– Ziegler waterwerper opbouw;
– Ziegler Z-Control bediening;
– Ziegler pomp FPN 15-2.000-2A;
– Deutz TCD 4.1 Stage V pompmotor
– Ziegler watertank en admixing unit;
– Front- en achterzijde waterkanonnen;
– Elektrische- hydraulische baanruimer.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button