Mogen wij 1 minuut van je tijd? We zouden graag je mening willen over OldambtNu.nl. 

Vul hier een korte enquete in.
Algemeen

Straten van Oldambt: Hoe een oude brug en een steenfabriek een Winschoter straat haar naam gaven

- advertentie -

Winschoten – Rijdend of lopend door Oldambt heb je je vast wel eens afgevraagd waar sommige straatnamen precies vandaan komen. Deze zomer duikt OldambtNu.nl – net als vorig jaar – opnieuw in de verhalen achter de straatnamen in Oldambt.

- advertentie -

Ken jij nog meer bijzondere straatnamen in Oldambt? Tip ons via redactie@oldambtnu.nl

Soms zijn er van die straten waar je heel vaak doorheen hebt gelopen, maar eigenlijk nooit hebt geweten waar die naam vandaan komt. Voor veel Winschoters is de Engelstilstraat misschien wel zo’n straat. Iedereen in de stad kent de straat, maar misschien niet het verhaal erachter. Het heeft in ieder geval niets met stilte of met een engel te maken, zoals je op basis van de naam wellicht zou verwachten. Waar het wel mee te maken heeft, is een steenfabriek en een oude brug. Want aan die brug, til in het Gronings, heeft de Engelstilstraat haar naam te danken.

(lees verder onder de foto)

Van de brug is anno 2023 helemaal niets meer te vinden en ook de sporen van de steenfabriek zijn uitgewist. Maar halverwege de 17e eeuw was er sprake van een bloeiende steenindustrie in Winschoten. Pottenbakker Engel Hindricx richtte in 1653 een steenfabriek op, op de plek waar nu een deel van het Oldambtplein en de Venne ligt. Er was veel vraag naar bakstenen en dus draaide de fabriek goed.

Vele bakstenen en dakpannen vonden via de steenfabriek van Engel Hindricx hun weg naar andere plekken in de provincie. Om het zand en de klei waarvan de stenen gemaakt worden, aan te kunnen voeren, is er nog wel een klein probleem dat opgelost moet worden. Er is geen brug over het naastgelegen Winschoterdiep om zand en klei naar de fabriek te kunnen brengen.

(lees verder onder de foto)

Daarom besluit Engel Hindricx er één aan te laten leggen. En hoe noem je die naam brug dan? Precies, naar degene die bedacht heeft om hem aan te leggen. Zo kwam Engelstil tot stand, oftewel de brug van Engel, schrijft het Cultuurhistorisch Centrum Oldambt (CHC Oldambt) op haar website. In de loop van de eeuwen veranderde er veel. Het Winschoterdiep werd ruim honderd jaar geleden gedempt, waardoor het niet meer door de binnenstad liep.

Daardoor verdween ook Engelstil, omdat de brug zijn functie verloren had. In de jaren 60 viel ook het doek voor de steenfabriek en daarmee zijn (bijna) alle sporen van de steenindustrie van Engel Hindricx in Winschoten uitgewist. Bijna alle, want door de vernoeming van de straat naar de oude brug is de geschiedenis van de Engelstil en de steenfabriek nog steeds onderdeel van het centrum van Winschoten.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button