Incidenten

Aantal schuurinbraken in Oldambt gestegen

- advertentie -

Groningen/ Oldambt – Inbrekers slaan in 2023 veel vaker hun slag in Groningse schuren en garages. De eerste zes maanden van het jaar is er in de provincie 207 keer ingebroken in dit soort bijgebouwen: een toename van 31,8% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

- advertentie -

Groningen heeft hiermee zelfs de sterkste stijging van heel Nederland, al zijn er wel grote verschillen per gemeente. Landelijk is er eens tijging te zien van 8,9%. Dit blijkt uit onderzoek van Independer op basis van politiedata.

Vooral in Stad Groningen nam het aantal schuurinbraken dit jaar sterk toe. Het eerste half jaar vonden er 22 meer incidenten plaats dan tijdens dezelfde periode in 2022. Ook in Oldambt, Westerwolde, Eemsdelta, Westerkwartier, Veendam en Stadskanaal waren er meer inwoners slachtoffer van een schuurinbraak.

Oldambt
In Oldambt waren er vorig jaar in de eerste helft van het jaar 6 inbraken. Dit jaar zijn het er 16, een stijging van 10 inbraken waarvan aangifte is gedaan.

Fikste toename
Woon je in Midden-Groningen? Dan is er beter nieuws. Hier was namelijk juist een daling te zien van het aantal inbraken in schuren (-5). In Pekela en Het Hogeland bleef het aantal incidenten gelijk.

“Deze fikse toename laat maar weer zien, hoe belangrijk het is om ook schuren en garages goed af te sluiten met fatsoenlijke sloten. Elektrische fietsen en bijvoorbeeld een Green Egg barbecue zijn dure spullen. Verzekeraars vergoeden ook alleen als de ruimte goed is afgesloten. Als de schuurdeur gewoon openstond, geldt de dekking niet”, aldus Independer verzekeringsexpert Michel Ypma.

- advertentie -

Kans op schuurinbraak grootst in deze gemeenten
Elektrische fietsen, barbecues en gereedschap: waar gaat het in Groningen het vaakst mis? Om hierachter te komen, is het aantal schuurinbraken afgewogen tegen het aantal huishoudens per gemeente. En dan komt er een gemeente op één te staan.

- advertentie - 

In Eemsdelta gaat het – naar verhouding – het vaakst mis. Hier waren in het eerste half jaar van 2023 in totaal 12,2 schuurinbraken per 10.000 huishoudens. Ook inwoners van Westerwolde moeten op hun hoede zijn. De Groningse top 5 gemeenten met de grootste kans op een schuurinbraak:

– Eemsdelta: 12,2 schuurinbraken per 10.000 huishoudens
– Westerwolde: 10,6 schuurinbraken per 10.000 huishoudens
– Oldambt: 8,5 schuurinbraken per 10.000 huishoudens
– Stadskanaal: 7,5 schuurinbraken per 10.000 huishoudens
– Groningen (gemeente): 6,9 schuurinbraken per 10.000 huishoudens

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button