Mogen wij 1 minuut van je tijd? We zouden graag je mening willen over OldambtNu.nl. 

Vul hier een korte enquete in.
Weerbericht

Na lange tijd weer tropische hitte in zicht

- advertentie -

Landelijk – De komende dagen wordt het zomers warm en later in de week staan mogelijk zelfs tropische temperaturen op het programma.

- advertentie -

We hebben te maken met vrij rustig Hollands zomerweer met de eerste dagen van de nieuwe week overdag gemiddeld 24 of 25 graden. Vanaf vrijdag wordt het duidelijk warmer.

Tropische hitte later in de week

Donderdag waait de wind meer uit oostelijke richtingen, waardoor warme lucht vanuit het Oost-Europa ons land kan bereiken. De temperatuur laat vanaf dan een duidelijk stijgende trend zien. Donderdag is het op grote schaal 23 tot 27 graden en vrijdag stijgt de temperatuur naar 26 tot lokaal 30 graden. De hoogste waarden zijn weggelegd voor het zuiden en zuidoosten van het land. Zaterdag wordt waarschijnlijk de warmste dag van de week met op meerdere plaatsen (ruim) 30 graden. De dagen verlopen vaak droog met veel ruimte voor de zon.

Het is niet geheel uitgesloten dat het regionaal zelfs tot een hittegolf komt. Om van een hittegolf te mogen spreken is een aaneengesloten periode nodig van minimaal vijf dagen met 25 graden of meer, waarvan het op drie dagen minimaal 30 graden is.

Naast de hoge temperaturen is de luchtvochtigheidsgraad, vooral zaterdag, hoog. Hierdoor voelt het zeer broeierig aan. Vanaf zondag wordt de verwachting in temperatuur een stuk onzekerder, maar vooralsnog is het niet uitgesloten dat ook dan lokaal tropische middagwaarden worden gehaald. De grootse kans hierop lijkt weggelegd voor het zuiden en oosten van het land. Na volgend weekend komt de wind vanuit een westhoek en laat de temperatuur een dalende tendens zien. Dit gaat mogelijk gepaard met een enkele regen- en onweersbui.

Laatste tropische temperaturen enige tijd geleden

Het is alweer meer dan een maand geleden dat 30 graden in Nederland werd gehaald. Op 11 juli werden namelijk in provincies Noord-Brabant en Limburg voor het laatst middagwaarden van 30 graden of meer in ons land bereikt.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button