Incidenten

Politie beantwoord veel gestelde vragen rondom explosies

- advertentie -

Winschoten – Een Team Grootschalig Opsporing (TGO) doet sinds 14 september onderzoek naar een reeks geweldsincidenten die vanaf 10 juli plaatsvonden in Winschoten, Oude Pekela en Groningen. De politie ziet en krijgt veel vagen op onder andere social media over deze incidenten.

- advertentie -

De meest gestelde vragen hebben zij op een rijtje gezet. Sectorhoofd politie Groningen Frank Smilda geeft hierop antwoord.

Wat is de achtergrond van deze geweldsincidenten?
“De politie doet onderzoek naar het verband tussen een aantal geweldsincidenten, die sinds 6 juli plaatsvinden in Winschoten, Oude Pekela en Groningen. We doen dat met een onderzoeksteam met gespecialiseerde rechercheurs. In het onderzoek houden we rekening met meerdere scenario’s. Eén van die scenario’s is dat de verschillende incidenten onderdeel zijn van één of meer onderlinge conflicten in het criminele circuit. Het is de prioriteit van de politie om de daders en eventuele opdrachtgevers van de geweldsincidenten op te sporen en daarmee het geweld te stoppen.” legt Smilda uit in hun nieuwsbericht op politie.nl.

Heeft dit te maken met bijvoorbeeld drugsproblematiek?
Smilda: “Op dit moment weten we nog te weinig van de precieze achtergronden van de verschillende incidenten en daarmee mogelijk ook een onderliggend conflict. We sluiten niet uit dat de problematiek drugsgerelateerd is, daar doen we onderzoek naar.”

Waarom vinden er zoveel explosies plaats?
“Er is sprake van een landelijke trend, waarbij excessieve geweldsincidenten plaatsvinden, veelal bij onderlinge conflicten in het criminele circuit. Explosies bij bedrijfspanden en/of woningen zijn daarvan een voorbeeld.” zegt hij.

Waarom zijn er nog geen aanhoudingen verricht?
Hij vervolgt: “Het onderzoek naar dit soort excessieve geweldsincidenten en de achtergrond ervan is complex. Betrokkenen in het criminele circuit delen niet snel informatie met de politie. Als politie zijn we in onderzoeken naar dit soort geweldsincidenten afhankelijk van tips, informatie en camerabeelden van omwonenden en mensen die toevallig in de buurt waren van een incident. Het is nu onze hoogste prioriteit om op basis van ons onderzoek de daders op te sporen en daarmee het geweld te stoppen. Als politie houden we ons hier dag en nacht mee bezig.”

- advertentie -

Jullie weten toch wie het zijn, waarom houd je ze niet aan?
“Je zal begrijpen dat we in het onderzoek heel nauwkeurig te werk gaan. Veiligheid en zorgvuldigheid voor alle betrokkenen staat voorop. We doen onderzoek naar meerdere scenario’s en dat kost tijd. Dit onderzoek vindt plaats in nauwe afstemming met het Openbaar Ministerie.”

- advertentie - 

Hoe groot is het gevaar voor omwonenden en omstanders?
“Het gebruik van vuurwapens of explosieven brengt natuurlijk enorme risico’s met zich mee. Niet alleen voor de bewoners van een pand zelf, maar ook voor omwonenden. Daarnaast is de schade vaak groot. In Winschoten, Oude Pekela en Groningen zien we vooralsnog dat bij de explosies niemand gewond is geraakt.” aldus Smilda.

Hij vervolgt: “Het is onacceptabel dat onschuldige burgers het slachtoffer kunnen worden van geweld dat mogelijk voortkomt uit conflicten in het criminele circuit. En daarom zetten we vol in op het opsporen van de daders en het doen stoppen van het geweld. Daarbij kunnen we de hulp van omwonenden en omstanders goed gebruiken: deel al je tips, informatie en beelden met ons. Zelfs de kleinste details kunnen belangrijk zijn voor ons onderzoek.”

Kunnen we een volgende geweldsincidenten verwachten?
“We doen er alles aan om dat te voorkomen, tegelijkertijd is de realiteit weerbarstig. Help ons daarom verder in het onderzoek. Zie je iets verdachts? Lopen er verdachte personen bij je in de straat? Zie je verdachte voertuigen rijden? Of heb je andere belangrijke informatie? Laat het ons dan zo snel mogelijk weten, want zo kunnen we mogelijk een nieuw incident voorkomen en verdachten op heterdaad aanhouden.” benadrukt hij.

Wat doet de politie om een volgende geweldsincidenten te voorkomen?
“We begrijpen heel goed dat de explosies een grote impact hebben op de omwonenden. Het zijn gevaarlijke situaties die we heel serieus nemen. Daar pleegt de politie, de recherche en de collega’s op straat, zichtbare en onzichtbare interventies op allerlei fronten om het geweld te laten stoppen. Maar je kan je ook voorstellen dat we niet op elke hoek van de straat een agent neer kunnen zetten.” eindigt hij.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button