Weerbericht

Weekendweer: grote verschillen tussen noord en zuid

- advertentie -

Landelijk – Dit weekend zien we grote weerverschillen tussen het noorden en het zuiden van het land. Zaterdag is in het noorden kans op wat regen, terwijl het in de rest van het land fraai nazomerweer is. Op zondag wordt het in het noorden nog slechts 15-17 graden, terwijl het in het zuiden nog ruim 20 graden kan worden en de zon flink schijnt.

- advertentie -

De grens tussen koude en warme lucht ligt vanaf vandaag dagenlang in de buurt van ons land en dit maakt de weersverwachting erg onzeker. Wel is duidelijk dat het zuiden de beste papieren heeft voor zonnig en warm weer, terwijl het noorden vaak te maken heeft met bewolking en soms ook wat regen. Ook wordt het zeker in het noorden in de loop van het weekend kouder. Hoever die koude lucht het land in komt is afwachten.

Zeer zachte zaterdag
Zaterdag ligt de grens tussen warme en koele lucht ligt boven het Waddengebied en daardoor zijn er boven het noorden van het land veel wolkenvelden. Ook is er kans op regen, vooral in het Waddengebied. Het is wel zacht met ongeveer 19 graden.

In het zuiden en waarschijnlijk ook het midden blijft het droog en zijn er zonnige perioden. Het wordt daarbij 20-23 graden. Dat is veel warmer dan de normaal van 16 graden! Daarmee is er sprake van nazomerweer, maar een vrij stevige westen- tot zuidwestenwind kan het wel wat kouder laten aanvoelen.

Zondag warme jas in het noorden, in de zon op het terras in het zuiden?
Zondag stroomt vanuit het noorden koele lucht ons land binnen, maar hoe ver die koude lucht komt is nog onzeker. Het zuiden maakt nog goede kans op temperaturen van ruim 20 graden en flinke zonnige perioden. In het noorden komt de middagtemperatuur uit op slechts 15-17 graden en zijn er veel wolkenvelden. Regionaal kan daaruit wat regen vallen.

Voor het midden van het land is de weersverwachting erg onzeker, zowel de warme als de koele lucht zijn dichtbij. De kans dat het midden meedoet met het frissere en bewolkte weer uit het noorden is op dit moment wel iets groter dan de kans op warm en vrij zonnig weer.

Wint de zachte of koele lucht?
Na het weekend ligt de grens van koele en warme lucht nog steeds boven ons land. En daardoor blijft de weersverwachting onzeker. Het noorden zit daarbij over het algemeen eerste rang voor de koele lucht en het zuiden kan juist nog vaak profiteren van warme lucht. Voor het midden is de verwachting daarmee het meest onzeker, maar het kan ook best zo uitpakken dat het hele land nog een dag in de warme lucht terecht komt of dat juist de koude lucht het hele land verovert. Op het grensvlak kan soms wat regen vallen.

Zoals het er nu naar uitziet blijven we tot en met donderdag in de buurt van het grensgebied zitten en duikt daarna de temperatuur in heel Nederland structureel onder 20 graden. Voor de tweede helft van oktober is de kans groot op normale temperaturen van een graad of 13.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button