Breaking nieuwsOp stap

Geen airshow meer op Oostwold Airport

- advertentie -

Oostwold – De organisatie van de Oostwold Airshow ziet onvoldoende mogelijkheden om nog een kwalitatief verantwoorde airshow te organiseren. Wel wil men volgend jaar een aantal andere evenementen zoals het ‘Dutch Open National Aerobatic Championship’ en een grote ‘Fly-in’ op het Oost-Groninger vliegveld houden.

Oostwold Airshow een begrip

Vanaf de eerste editie van de Airshow Oostwold op Tweede Pinksterdag 1999 groeide het evenement in de jaren daarna gestaag door. De laatste en tiende airshow trok in 2019, verdeeld over twee dagen, zo’n 25.000 bezoekers. De organisatie werd steeds grootschaliger en de betekenis van het evenement voor de regio, het vliegveld zelf en de uitstraling van de luchtvaart, steeds groter.

- advertentie -

Corona en veranderende wet- en regelgeving zorgden er mede voor dat er sindsdien geen airshow meer heeft plaatsgevonden. De organisatie heeft de afgelopen maanden gebruikt om alle mogelijkheden voor het organiseren van een nieuwe airshow op een rijtje te zetten. Daarbij is men niet over één nacht ijs gegaan. Van financiering, personele bezetting tot alle benodigde vergunningen. Alles is uitvoerig besproken.

(lees verder onder de foto)

Foto: Quintin Stoetman/ OldambtNu.nl (archief) | Eigenaar Tom van der Meulen

Organiseren airshow riskante onderneming
Sponsoring wordt steeds lastiger, steun vanuit de overheid steeds minimaler, terwijl er juist meer geld nodig is vanwege alle gestegen kosten. Denk daarbij aan brandstof en verblijfskosten voor alle deelnemers. Een aantal demo-teams heeft al laten weten dat hun tarief met 30-50% gestegen is. Voor het hele evenement zijn bovendien meer dan honderd vrijwilligers nodig en ook dat blijkt tegenwoordig een lastig verhaal te zijn.

De conclusie is dat een dergelijk evenement in de huidige tijd financieel en organisatorisch een te groot risico vormt. Het is daarom dat met ‘pijn in het hart’ door de organisatie besloten dat er nu een eind komt aan deze traditie. Er zijn onvoldoende mogelijkheden om op verantwoorde wijze het evenement te organiseren. De jubileum airshow in 2019 gaat daarmee de boeken in als de allerlaatste.

(lees verder onder de foto)

- advertentie -
Foto: Paul Mellens/ OldambtNu.nl (archief)

Andere evenementen in ontwikkeling
De organisatie richt zijn pijlen vanaf nu op kleinere en minder risicovolle luchtvaartevenementen waarbij de luchtvaartliefhebber toch voldoende aan zijn trekken kan komen. Zo wordt er gewerkt aan een grote tweedaagse ‘Fly-in’ tijdens de zomermaanden. Tijdens het ‘Dutch Open National Aerobatic Championship’ in het najaar kan de bezoeker kennis maken met de hoge school van de luchtvaartacrobatiek. De komende maanden wordt het programma voor 2024 verder vormgegeven

- advertentie - 

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button