Algemeen

“De Holocaust herdenking is een geschiedenis die wij nooit mogen vergeten”

- advertentie -

Winschoten – Schuilend voor de regen, onder een afdak bij de winkels op het Israëlplein, hebben de bezoekers woensdagavond de Holocaust/Shoah herdenking bijgewoond. Burgemeester Cora Yfke Sikkema en 1e waarnemend burgemeester de heer B. Schachner van de stad Leer, hebben hierbij een toespraak gehouden. Ook leerlingen van het Dollard College hebben de namen van de 50 omgekomen Winschoters voorgelezen.

- advertentie -

Voor de 26e keer vond deze herdenking plaats bij het monument met de gebarsten gele ster op het Israëlplein. Dit monument staat er voor de slachtoffers uit de oorlogsjaren 1942-1945, waar toen 456 mensen zijn omgekomen.

Catastrofe
Burgemeester Sikkema: “Een andere benaming voor het Hebreeuwse woord Shoah is catastrofe. Wij staan hier vanavond stil bij de systematische vervolging en de moord op Joden door het naziregime gedurende de tweede wereldoorlog. De groep mensen die de oorlog bewust heeft meegemaakt wordt elk jaar kleiner”

“Daarom is het zo belangrijk dat wij stilstaan en blijven herdenken, want deze geschiedenis mogen wij nooit vergeten. Samen met vier ander gemeenten in de provincie Groningen hebben wij in 2021 besloten een onderzoek te starten. Dit onderzoek ging over de rol van de gemeenten ten aanzien van de onteigening van Joods onroerend goed gedurende deze oorlog.”

Shockerend
“In maart van dit jaar zijn de resultaten bekend gemaakt. En deze zijn op zijn minst gezegd shockerend. De cijfers zijn triester dan aanvankelijk werd gedacht. Van de 500 ingezetenen die destijds woonachtig waren in de gemeente Oldambt, zijn er 456 vermoord. De meeste van deze 456 mensen vonden de dood in Auschwitz of Sobibor.”

“Na Amsterdam had Winschoten de grootste populatie Joodse mensen van het land. Helaas zijn onderwerpen als ontmenselijking aan de orde van de dag. Kijk maar naar de oorlog in Oekraïne en naar Israël en de Gaza-strook. Deze situaties kennen in mijn ogen alleen maar verliezers”, aldus burgemeester Cora Yfke Sikkema.

- advertentie -

Na het benoemen van de namen door de leerlingen van het Dollard College en het leggen van de bloemen bij het monument was er één minuut stilte.

- advertentie - 

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button