Gemeente

Een nieuw stadhuis: “’t kost wat maar dan hej ok wat”

- advertentie -

Winschoten – In de Marktpleinkerk was donderdagmiddag de presentatie van het definitief ontwerp van het nieuwe gemeentehuis van Oldambt. In januari volgend jaar zal de gemeenteraad niet meer een keuze maken over het ontwerp maar wel over het aanvullende, vereiste budget wat nu wordt geschat op 30 miljoen. Aanvankelijk trok Oldambt er 24 miljoen voor uit.

- advertentie -

Naar verwachting kan oktober 2024 worden gestart met de nieuwbouw. Als de plannen naar wens verlopen, zal het nieuwe gemeentehuis begin 2026 de deuren openen voor het publiek.

Geldverspilling
Het was druk tijdens de presentatie en iedereen had er zijn of haar mening over. Er waren bezoekers die het allemaal maar geldverspilling vinden, zoals dat de aanbouw aan het huidige stadhuis over een triple A kwalificatie beschikt, als het gaat om de energieleverantie.

Anderen waren wat minder sceptisch en vinden de nieuwbouwplannen een aanwinst voor Winschoten. Want het gemeentehuis gaat onderdeel uitmaken van de centrumplannen van Winschoten. De komende 5 – 10 jaar ondergaat het centrum een forse metamorfose. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor de kop van de Langestraat en de sloop van het oude St. Lucas Ziekenhuis.

3D-animatie
In de kerk stonden een aantal panelen opgesteld waarop de diverse schetsen/ tekeningen van het nieuwe gemeentehuis en de inrichting van de directe omgeving te zien zijn. Tevens was op een scherm een 3D-animatie te zien van het ontwerp van zowel de directe omgeving van het gemeentehuis (en de HEMA) als de binnenzijde.

Wethouder Erich Wunker: “Wij krijgen in het nieuwe gebouw geen eigen kamers meer, maar een wethouderskamer. Alleen de burgemeester heeft wel haar eigen kamer. Hier moeten wij aan één tafel onze dingen doen. Wel kunnen wij met afspraken een bepaalde ruimte reserveren om even persoonlijk met iemand te kunnen spreken.”

- advertentie -

“Je bouwt het wel voor 40 of 50 jaar”
“De kamers waar wij nu in zitten dat worden gewone vergaderkamers, zonder dat ons naambordje erbij staat. Ja, sommige mensen zeggen dit plan is te duur, maar je bouwt het wel voor 40 ā 50 jaar. Het is overigens ook heel belangrijk om goede mensen te behouden voor je organisatie, dat hebben wij de afgelopen periode ook wel gemerkt dat mensen weg gaan omdat ze moeten werken in een verouderde omgeving.

- advertentie - 

Geen foto’s van vrouw en kinderen of je bureau”
Anton Hekman communicatie adviseur gemeente Oldambt: “Wij hebben in totaal zo’n 450 ambtenaren, maar in het nieuwe gemeentehuis komen ongeveer 300 mensen te werken. En ja, niemand heeft een vast werkplek, dus je foto’s van je vrouw en je kinderen kun je niet meer op je bureau plaatsen.”

“Het wordt een nieuwe manier van werken, die voor veel ambtenaren toch best wennen zal zijn. De ouder vaste computers zullen allemaal verdwijnen. Vaste beeldschermen met dockingstations waar je dan je laptop op kunt aansluiten,”  zegt Anton.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button