Sport

Kinderen zijn super geconcentreerd tijdens schaakclinic op KC St. Vitus

- advertentie -

Winschoten – Schaakclub Van der Linde heeft drie clinics mogen geven aan zes enthousiaste leerlingen van kindcentrum St. Vitus in Winschoten uit de groepen 5, 7 en 8. Met vijf fonkelnieuwe schaaksets, geschonken door DigitalGameTechnology uit Enschede, kon schaakcoach Klaas Wiersema beginnen.

- advertentie -

Direct spelen?
Kunnen we direct spelen? Dat was de eerste vraag van Devin, Lotte, Yvon, Fien, Deyon en Stan. “Tuurlijk kan dat, maar weten jullie dan ook hoe alle schaakstukken zich bewegen over het bord? We zijn dus vanaf de basis begonnen en het was prachtig om te zien hoe snel deze leerlingen de schaaktheorie hebben opgepakt”, aldus coach Klaas.

Schoolschaken was heel populair
In de tweede les werd er al tegen elkaar geschaakt, weliswaar onder begeleiding, maar het begin was er. Waar vroeger het schoolschaak in de gemeente Oldambt heel populair was, met sterke schoolteams en dito jeugdspelers, bestaat dit fenomeen helaas niet meer.

Als schaakclub willen ze dit enthousiasme uiteraard weer samen met de scholen gaan oppakken. Dit kindcentrum is hier een mooi voorbeeld van.

Aantal jeugdleden weer groeiende
“We merken als vereniging dat de schaaksport weer in de lift zit, doordat het aantal jeugdleden weer groeiende is op onze club. Automatisch zou je zeggen dat er dan ook weer ruimte zou moeten zijn voor het schaken op de basisscholen, en het meedoen aan schoolkampioenschappen.”

“Ik heb de afgelopen drie weken gemerkt dat het niet ligt aan de leerlingen, die meer dan enthousiast zijn over de clinics. Het ‘stoffige’ imago, waar de schaaksport jaren mee te kampen had is er gelukkig af. Dankzij de intrede van computerschaak en vooral de afgelopen drie jaar wegens de coronaperikelen, werd het internet schaken ineens heel populair onder de jeugd. Hé, wat leuk, we kunnen ook met elkaar schaken op ons mobieltje”, aldus Klaas Wiersema van Schaakclub Van der Linde.

Stil zijn
Schaken als denksport heeft ook zijn cognitieve uitwerking op fysieke sporten:

  1. Stil zijn, waardoor je je beter kunt concentreren
  2. Strategie, hoe ga ik deze wedstrijd winnen. Waar zijn wij sterk en de tegenstander zwak?
  3. Vooruitdenken, wat gaat je tegenstander doen als ik op deze manier ga spelen?

“Uiteraard hopen we nog veel meer leerlingen en directies van de diverse scholen in onze gemeente enthousiast te krijgen.”

Voor vragen neem contact op met de schaakclub:  info@schaakclubvanderlinde.nl

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button