Gemeente

Vijftig gevluchte Syrische mannen in noodopvang Winschoten: ‘Ik voel me wel onrustig’

- advertentie -

Winschoten – Bezorgde blikken, diepe zuchten en tientallen vragen. Omwonenden van de crisislocatie voor asielzoekers in Winschoten voelen zich onrustig door wat er op hen afkomt. Donderdagavond kregen zij de mogelijkheid om hun hart te luchten en om antwoorden te krijgen. Dat meldt RTV Noord.

- advertentie -

De meeste vragen gingen over het gevoel van onveiligheid. Ook wilden zij de garantie dat er niet meer dan vijftig vluchtelingen worden opgevangen. Die garantie kwam er.

‘Crisislocatie’
Ongeveer tachtig omwonenden verzamelen zich donderdagavond in zalencentrum Lamein in Winschoten. In de zaal staat een kerstboom met rode ballen en lampjes en op sommige tafels ligt een kerstkransje, maar van een gezellige kerstsfeer is geen sprake.

Aan elke tafel zit iemand van de gemeente Oldambt, zo ook burgemeester Cora-Yfke Sikkema. Zij legt aan haar vijf tafelgenoten uit wat er gaat gebeuren. Daarbij zit ook nieuwe informatie, want Sikkema vertelt dat er alleen maar Syrische mannen in de opvang gehuisvest worden. ‘Dat heb ik net te horen gekregen van het COA’, zegt ze. Voor de rest is het vooral haar taak om mensen gerust te stellen. Want vragen en zorgen, die zijn er.

Eén voor één worden de vragen op Sikkema afgevuurd. ‘Blijft het bij maximaal vijftig vluchtelingen?’, willen de aanwezigen weten. ‘Hoe hard is de datum van 1 maart?’ en ‘Is er ook beveiliging?’, zijn andere vragen die worden gesteld.

(lees verder onder de foto)

- advertentie -
Foto: OldambtNu.nl (archief)

Onveilig gevoel
Een vrouw deelt haar zorgen: ‘Als je de verhalen hoort over Ter Apel, dan voel je je automatisch onveilig. Je weet gewoon niet wat er op je afkomt. Vijftig mannen uit een vreemd land met andere normen en waarden, die allemaal iets meegemaakt hebben.’

- advertentie - 

Een andere vrouw op de vraag of ze zich straks onveilig voelt: ‘Ik vind het moeilijk. Ik woon heel dichtbij. Ik ben niet per se bang, maar ik voel me wel onrustig. Ik hoop gewoon dat ze niet vervelend worden.’

‘Vijftig blijft vijftig’
Sikkema gaat de gestelde vragen allemaal bij langs. ‘Vijftig blijft vijftig, daar moeten jullie ons op vertrouwen. Als het er meer zouden kunnen worden, had ik dat nu gezegd. En wij gaan dit doen tot 1 maart, omdat wij vinden dat daarna een andere gemeente aan de beurt is.’ Over de beveiliging: ‘Wij hebben een COA-boa. Die boa maakt rondes langs locaties om de veiligheid in de gaten te houden.’

Wethouder Jurrie Nieboer zit aan een ander tafeltje. ‘Als er een raddraaier tussenzit, dan gaat die terug naar Ter Apel’, laat hij weten. Sikkema daarover: ‘Zo hebben wij dat ook gedaan bij de noodlocatie in Finsterwolde. Er zal altijd iemand zijn die z’n dag niet heeft, daar hebben we het niet over. Maar als er echt een raddraaier bij zit, dan zorgen wij er inderdaad voor dat die persoon weggaat.’

Volgens Sikkema is de locatiemanager dag en nacht bereikbaar, maar alleen als er écht iets aan de hand is.

(lees verder onder de foto)

Foto: Venema Media (archief)

‘Ter Apel door de ondergrens’
Dat de noodopvang nodig is, komt doordat Ter Apel overvol is en maar weinig gemeenten in Nederland het aanmeldcentrum uit de brand willen helpen. Het zijn vooral Groningse gemeenten die buurgemeente Westerwolde helpen.

Sikkema is gefrustreerd: ‘Dat de rest van Nederland Ter Apel niet helpt, daar word ik chagrijnig van. En dan druk ik me nog netjes uit. De situatie in Ter Apel is niet humaan meer, we gaan door een ondergrens. Daarom doen we dit.’

Gerustgesteld
Na zo’n anderhalf uur zit de bijeenkomst in het zalencentrum erop. Meerdere aanwezigen gaan met minder zorgen naar huis dan waarmee ze gekomen zijn. Een man staat op: ‘Wij hebben antwoorden gekregen op onze vragen en ik kan wel zeggen dat ik gerustgesteld ben.’

Dat geldt niet voor iedereen. Een van de vrouwen die eerder hun zorgen uitspraken, zegt achteraf: ‘De zorgen zijn er nog wel. We weten veel meer, dus dat is wel fijn. Maar ik kan niet zeggen dat ik nu zorgeloos naar huis toe ga. Het moet sowieso allemaal even indalen, want er gebeurt wel ineens heel veel.’

Komende zaterdag komen de Syrische mannen aan in Winschoten. Zij komen vanuit het aanmeldcentrum in Ter Apel en vanuit het aanmeldcentrum in het Brabantse Budel.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button