Incidenten

In deze Groningse gemeenten gebeuren het vaakst ongelukken in huis

- advertentie -

Groningen – Een ongeluk zit in een klein hoekje, ook binnenshuis. Nergens in Groningen gaat het zo vaak mis als in de gemeente Stadskanaal: per 10.000 inwoners gebeuren hier jaarlijks 104 ernstige valongelukken. Dit aantal ligt een stuk hoger dan het provinciale gemiddelde van 76 valincidenten. Dit en meer blijkt uit onderzoek van beslist.nl met ICD-10 en ISHMT-gegevens van het CBS over ziekenhuisopnamen en -patiënten.

- advertentie -

Het onderzoek brengt per gemeente in kaart hoeveel inwoners in het ziekenhuis belanden na een ernstig huiselijk- of valongeluk. In Groningen ligt het aantal ongevallen hoger dan elders in het land. Het landelijk gemiddelde komt namelijk neer op 70 ongelukken per 10.000 inwoners. Het gaat onder andere om situaties waarin inwoners verwond raken door een val, een stoot of contact met scherp glas of hete vloeistoffen.

Gemeenten met de meeste ernstige ongelukken
Naast inwoners van Stadskanaal komen ook Groningers uit andere gemeenten relatief vaak in het ziekenhuis terecht na een ongeluk. De gemeenten met naar verhouding de meeste huishoudelijke ongevallen zijn als volgt:
– Stadskanaal: 104 per 10.000 inwoners
– Westerwolde: 99 per 10.000 inwoners
– Oldambt en Pekela: 90 per 10.000 inwoners
– Veendam en Eemsdelta: 88 per 10.000 inwoners
– Het Hogeland: 82 per 10.000 inwoners

Inwoners van de gemeente Groningen lijken het voorzichtigst thuis. Zij brengen van alle Groningers de minste bezoeken aan een ziekenhuis na een ongeval in het huishouden (63 per 10.000 inwoners).

93% huiselijke ongelukken veroorzaakt door val
In Nederland worden ruim 9 op de 10 ernstige ongelukken in en rondom huis veroorzaakt door een val. Vooral 65-plussers lopen een groot risico: zij zijn namelijk betrokken bij ruim de helft van alle huishoudelijke ongelukken.

Verschillen tussen mannen en vrouwen
Vrouwen blijken andere risico’s te lopen dan mannen. Zo zijn zij naar verhouding veel vaker betrokken bij een ‘val van gelijke hoogte’, zoals een struikel- of glijpartij. Onder mannen gaat het juist vaker mis tijdens het klussen in huis.

- advertentie -

Zo zijn mannen bijvoorbeeld betrokken bij van de ongelukken met ladders en steigers (76,7%) en bij ernstige ongelukken met automatisch handgereedschap (83,9%).

- advertentie - 

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button