Weerbericht

Regionaal kleurt het wit en kan het glad zijn

- advertentie -

Landelijk – Vandaag trekken talrijke winterse buien vanaf de Noordzee over het land met kans op hagel, onweer en (natte) sneeuw. Regionaal is een wit landschap van enkele centimeters dik mogelijk en op meerdere plaatsen is het al wit. Vooral in Zuid-Limburg kan het sneeuwdek aangroeien tot meer dan 5 centimeter.

- advertentie -

Gisteravond en afgelopen nacht kwam het al tot winterse buien. In Limburg kleurde het als eerste wit en ook in delen van Noord-Brabant en Gelderland is dit gebeurd. In de Limburgse heuvels is het sneeuwdek plaatselijk al enkele centimeters dik. In de late nacht werd het op meer plaatsen in het oosten, midden en zuiden regionaal wit tijdens felle buien.

Vandaag staan nog veel meer winterse buien op het programma. Vanaf de Noordzee trekken deze maandag talrijke exemplaren over het land. In de kustprovincies valt een mix van regen, natte sneeuw en hagel. Mogelijk komt tijdens een intensievere sneeuwbui ook onweer voor. Verder landinwaarts gaat het om (natte) sneeuw. Tijdens een bui wordt het regionaal wit, na de bui smelt de sneeuw op de meeste plaatsen weer langzaam weg. In Limburg, zeker in de heuvels, blijft sneeuw langer liggen. In Zuid-Limburg kan het sneeuwdek regionaal aangroeien tot meer dan 5 centimeter dik.

Tussen de winterse buien door schijnt soms de zon.
Het wordt maximaal +1 graad in Zuid-Limburg tot 4 of 5 graden vlak aan zee. Tijdens sneeuwbuien ligt het kwik rond het vriespunt. In het zuidoosten en oosten is de kans het grootst dat de sneeuw blijft liggen. Er waait een matige tot aan zee krachtige westen- tot noordwestenwind die de gevoelstemperatuur met -2 tot -5 graden overal onder nul houdt.

Vanavond en dinsdag nog winterse buien, kans op gladheid
Vanavond komt het nog tot winterse buien met in de kustregio’s hagel of natte sneeuw en verder landinwaarts ook sneeuw. Deze winterse buien zijn waarschijnlijk minder talrijk dan overdag. Op veel plaatsen daalt het kwik snel onder het vriespunt, waardoor het ook glad kan worden door bevriezing van natte weggedeelten.

Dinsdag wordt in het zuiden van het land een zo goed als droge dag met een afwisseling van wolkenvelden en soms zon. In de noordelijke helft komen sneeuwbuien voor. In de loop van de middag trekken de sneeuwbuien via het oosten het land uit. Het wordt 1 tot 4 graden bij een overwegend matige westen- tot zuidwestenwind.

Tijdens de nacht naar dinsdag vriest het op uitgebreide schaal licht, -2 of -3 graden. Pal aan zee ligt de minimumtemperatuur rond het vriespunt.

Verwachting woensdag nog steeds onzeker
De weersverwachting voor woensdag is nog steeds onzeker. Vanaf de Atlantische Oceaan trekt een neerslaggebied via Frankrijk naar Duitsland. Aan de noordzijde van dit gebied gaat het geruime tijd sneeuwen. De exacte koers is nog onzeker, maar het meest waarschijnlijkst lijkt dat de sneeuwzone boven België en het zuiden en zuidoosten van ons land komt te liggen. Het is dan in bewolkt met in de loop van de dag in het zuiden en zuidoosten langdurige sneeuwval. Limburg krijgt in dit scenario de meeste sneeuw, maar hoeveel is nog onzeker. Tegelijkertijd valt er in de noordelijke provincies een enkele winterse bui. De middagtemperatuur ligt hierbij tussen 0 en 2 graden.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button