Mogen wij 1 minuut van je tijd? We zouden graag je mening willen over OldambtNu.nl. 

Vul hier een korte enquete in.
Gemeente

Na het vuurwerkincident laait ook hier de discussie op over vuurwerkverbod

- advertentie -

Winschoten – In de Marktpleinkerk is gisteravond de gemeentelijke nieuwjaarsreceptie gehouden. Buiten bij de ingang naar de kerk werd je al warm welkom geheten, middels twee branders en binnen verwelkomden de burgemeester en 3 wethouders je hartelijk. Om een beetje te acclimatiseren kon je een kop goed gevulde snert en/of een broodje rookworst krijgen. Maar waar het om draaide was natuurlijk de Nieuwjaars speech van de burgemeester.

- advertentie -

Vuurwerkincident
Cora Yfke Sikkema stond hierbij stil bij het vuurwerkincident in Midwolda. Dit heeft grote indruk gemaakt op de inwoners, maar ook duidelijk op haar. “Er kwamen ook vragen over vuurwerk gebruik en vuurwerkvrije zones. Daarover is een paar jaar geleden een motie aangenomen in de raad en we zullen op basis van die motie de discussie over vuurwerk met inwoners en raad moeten voeren dit jaar. Want oud en nieuw moet voor iedereen een fijn feest zijn.”

Ook de vluchtelingenopvang, de gevolgen van de gaswinning, energiearmoede, vertrouwen in de overheid, gevoeligheid voor criminaliteit en ondermijning zeker bij de kwetsbare jongeren, zijn ter sprake gekomen.

Hartverwarmend
“In Oldambt hebben we drie locaties waar we Oekraïense vluchtelingen opvangen. Daarnaast vangen we in Winschoten vluchtelingen op en sinds vorige maand 50 extra aan de Garst. Bij mijn bezoek aan de Garst op 24 december hoorde ik van het Rode Kruis, de beveiligers en mensen van de gemeente dat het een rustige en prettige groep is. Eén man hielp al in de keuken, want hij was chef-kok in Syrië. Een paar andere mannen gaven aan te willen helpen met het timmeren van het terras.“

“Verder vond ik het hartverwarmend om te zien dat een aantal Oekraïense vluchtelingen uit Scheemda als vrijwilliger helpen aan de Garst bij de catering en het schoonmaken. De menselijkheid die daarmee wordt benadrukt kan mij ontroeren”, aldus de burgemeester.

Onveiligheid
Verder noemde zij de schietincidenten, explosies en een gevoel van onveiligheid. “Ik ben onder de indruk hoe de politie en het OM aan deze zaken werken. Daarnaast is het bittere noodzaak dat we met elkaar voorkomen dat de jongeren van nu de criminelen van de toekomst zijn. Het lijkt makkelijk snel geld verdienen, maar er zit een harde wereld achter. Daarom werken we aan een aanpak om jongeren daarvoor te behoeden. Samen met SWO, basis en voortgezet onderwijs, de politie en vele zorginstanties slaan we hierbij de handen ineen. Ook op dit thema hebben we elkaar hard nodig en ik ben er trots op dat we deze eerste belangrijke stappen met elkaar zetten.”

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button