Algemeen

De heropleving van Fladderak, de enige echte Groninger drank

- advertentie -

Oostwold – Fladderak, met zijn wortels diep verankerd in de Groningse cultuur, heeft een roerige geschiedenis gekend. Bijna vergeten en verloren, totdat een toevallige vondst op de zolder van een overleden moeder het tij keerde.

- advertentie -

Het handgeschreven receptenboekje, dat drie jaar geleden werd ontdekt, onthulde de authentieke samenstelling van deze likeur die nu de harten van Groningers en toeristen verovert.

Sinds kort maakt dit unieke distillaat een triomfantelijke comeback door de Groninger Genever Stokerij. Bij de stokerij is Fladderak zelfs de best verkopende drank. Veel toeristen komen speciaal langs in de distilleerderij voor een fles Fladderak. Ook steeds meer restaurants serveren trots de Fladderak van de Groninger Genever Stokerij als klanten vragen om een lokaal streekproduct.

Meesterstoker Freek Kupers vertelt het hartverwarmende verhaal achter de heropleving van Fladderak: “Drie jaar geleden bezocht een vrouw onze distilleerderij. Ze was bezig met het opruimen van de zolder van haar moeder, die kort daarvoor was overleden. Op zolder vond ze een handgeschreven receptenboekje met daarin het originele recept voor Fladderak. Ze wilde het graag aan ons schenken. Daar zijn we haar enorm dankbaar voor.

We wilden graag dit streekproduct teruggeven aan Groningen. Iedereen kent Beerenburg en weet dat het uit
Friesland komt. Op Ameland neemt men een Nobeltje. Maar helaas is Fladderak niet meer bekend onder jong volwassenen als een Groninger drank, terwijl het ongelofelijk lekker is. Het heeft veel weg van Limoncello, maar met een veel zachtere afdronk dankzij de winterse kruiden.

Het is onze missie dat elke Groninger weer zegt ‘eem een Fladderakje doun’. Hoe prachtig zou het zijn als elke toerist in Nederland weet dat Fladderak uit Groningen komt en dat je bij een bezoek aan Groningen eerst een Fladderakje neemt.”

- advertentie -

Voor meer informatie, neem contact op met:
Groninger Genever Stokerij, Kromme Elleboog 22 in Oostwold,
www.groningergeneverstokerij.nl, info@groningergeneverstokerij.nl

- advertentie - 

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button