Cultuur

Voorleestalent op Dollard College Pontis

- advertentie -

Winschoten – De laatste tijd is het leesniveau van de huidige leerlingen in het VO vaak in het nieuws. Vaak wordt genoemd dat Nederlandse leerlingen t.o.v. hun leeftijdsgenoten in het buitenland een lager leesniveau hebben. Op het Dollard College Pontis in Winschoten zijn een aantal mooie initiatieven om het lezen te bevorderen. Daarbij is het voornaamste doel leesplezier te laten ervaren.

- advertentie -

Read2Me!
Een daarvan is Read2Me! Al voor het twaalfde jaar wordt er deelgenomen aan deze landelijke voorleeswedstrijd voor brugklassers. In het verleden werd deze georganiseerd op het Dollard College en Ubbo Emmius. Dit was de eerste keer dat na de fusie van beide scholen de finale op het Dollard College Pontis werd gehouden. Beide voorgangers van de school hebben een reputatie op voorleesgebied hoog te houden, want meerdere keren werd een leerling provinciaal voorleeskampioen. Een keer wist een leerling zelfs nationaal voorleeskampioen te worden.

(lees verder onder de foto)

Foto: Bert Hensema (ingezonden)

In de maand december lazen ongeveer 350 leerlingen elkaar voor in hun eigen klas bij de lessen Nederlands. In iedere klas werd de beste voorlezer gekozen. De klassenkampioenen mochten het tegen elkaar opnemen in de finale, die plaatsvond op woensdagmiddag 14 februari. Onder het toeziend oog van zo’n honderd toeschouwers maakten de deelnemende leerlingen er een spannende aangelegenheid van.

Presentatie en jury
De presentatie was in handen van Manon Drent en Indy Wiegers uit klas 2 havo. Beide meiden hadden het tempo er flink in. Ze introduceerden alle deelnemers super enthousiast en zorgden voor vloeiende overgangen tussen de voorleesbeurten. De jury bestond uit Henriëtte Timmer, teamleider van het Dollard College Pontis, Miriam van den Berg en Remy Bruggink, beiden leesconsulente van Biblionet Groningen.

(lees verder onder de foto)

Foto: Bert Hensema (ingezonden)

En wat maakten de deelnemers het de jury lastig. Nog nooit was het voorleesniveau tijdens de finale zo hoog. Om winnaar te kunnen worden ging het dus om zeer kleine verschillen. Bij de prijsuitreiking had de jury voor iedere deelnemer lovende woorden. De ene leerling werd gecomplimenteerd met zijn prettige stem, terwijl een andere zelf enorm meevoelde met het voorgelezen fragment.

Sommige leerlingen namen het publiek helemaal mee in het verhaal en ook waren veel voorleesfragmenten erg goed gekozen. Ook viel het de jury op dat een aantal voorlezers goed contact maakte met het publiek en bij een enkeling kon je zelfs een speld horen vallen.

(lees verder onder de foto)

Foto: Bert Hensema (ingezonden)

Voorleeskampioen
Alle finalisten ontvingen als klassenwinnaar een oorkonde en een boekenbon. Nadat ook de juryleden werden bedankt voor hun inzet werd allereerst de nummer twee bekend gemaakt. Dat werd Emmy Hessels uit klas 1Hb.

(lees verder onder de foto)

Foto: Bert Hensema (ingezonden)

De voorleeskampioen van het Dollard College Pontis werd Cato Roege uit klas 1tto. Beide leerlingen kregen nogmaals een oorkonde uitgereikt en ontvingen het boek “Hart van staal” van Simon van der Geest, dat beschikbaar werd gesteld door plaatselijke boekhandel Bruna Winschoten. Emmy en Cato mogen nu deelnemen aan de provinciale finale die op woensdag 3 april zal worden gehouden in Borg Welgelegen in Sappemeer.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button