Cultuur

Winschoter auteur van Mythisch Groningen start crowdfunding voor vervolg over Wales

- advertentie -

Winschoten – De uit Winschoten afkomstige filmmaker en auteur Sander Blom (30) werkt aan een fotoboek over Wales. Afgelopen jaren publiceerde hij al de fotoboeken Mythisch Groningen (2021) en Mythisch Drenthe (2022) bij de Groningse uitgeverij Passage. Later dit jaar verschijnt daar ook een tweede deel van Mythisch Groningen. Maar Blom werkt ook buiten de landsgrenzen aan het uitbreiden van de serie.

- advertentie -

Net als bij de boeken over Groningen en Drenthe is bij dit nieuwe boek het uitgangspunt om mythes, legendes en volksverhalen te verzamelen en die te combineren met landschapsfoto’s van de plekken waar de verhalen zich afspelen. ‘Omdat de verhalen heel vaak een sterke binding hebben met het landschap of met specifieke landschapselementen zoals een bijzonder gevormde rots, een heuvel of een rivier,’ aldus Blom.

(lees verder onder de foto)

Foto: Sander Blom

‘In 2015 ontstond het idee om iets met de mythische verhalen en legendes in Wales te doen toen ik tijdens een rondreis door het land stuitte op talloze volksverhalen en legendes. Bijna elk plaatsje in Wales kent wel zijn eigen verhaal. Zo is er een dorpje in het noorden van Wales dat Beddgelert heet. In het Welsh betekent dat ‘het graf van Gelert’. Dat bleek te maken te hebben met een verhaal over een hond (die Gelert heette) van de lokale heerser, die ten onrechte werd verdacht van het doden van zijn baby en daarom werd gedood. Uiteindelijk bleek de hond juist de baby gered te hebben van een wolf. Zo kreeg het dorp zijn naam. En er staat nu een standbeeld bij het graf van de hond.’

Dit verhaal en nog 49 andere mythes en fabels heeft Sander de afgelopen jaren verzameld. Ook maakte hij twee reizen naar Wales om alle bijbehorende foto’s te maken. Het plan is om het boek Mythisch Wales volgend jaar te publiceren bij Gwasg Carreg Gwalch, een uitgeverij in Wales die plannen heeft voor een Engelstalige editie van het boek én een editie in het Welsh.

(lees verder onder de foto)

Foto: Sander Blom

Droom
‘Dat is fantastisch. Daarmee zou mijn droom uitkomen en kan ik mijn eerste stappen als auteur zetten in het Verenigd Koninkrijk,’ zegt Blom. ‘Alleen rekenden de uitgever en ik wel op een subsidie van de Books Council of Wales. Door bezuinigingen gaat dat helaas niet door. Daarom probeer ik nu nog het laatste geld bijeen te sprokkelen om de uitgave toch door te kunnen laten gaan. Dat geld is nodig voor de vertalingen, het ontwerp, de illustraties in het boek en een gedeelte van de drukkosten.’

(lees verder onder de foto)

Foto: Sander Blom

Daarom startte Blom recent een crowdfunding. Via de crowdfunding kunnen mensen geld doneren aan het project, maar ze blijven zelf ook niet met lege handen achter. ‘Voor elke donatie is een mooie tegenprestatie beschikbaar. Zo kunnen mensen kiezen voor opname in het dankwoord, een gesigneerd exemplaar van het fotoboek of zelfs een grootformaat afdruk van een foto uit het boek naar keuze. Alle hulp is van harte welkom!’

Meer informatie over het project en de crowdfunding is te vinden via: https://www.voordekunst.nl/projecten/16527-foto-en-verhalenboek-mythisch-wales

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button