Breaking nieuwsSport

Schaatsteam Jumbo-Visma heeft met Meike Veen eerste aanwinst binnen

- advertentie -

Westerlee – Schaatsteam Jumbo-Visma heeft zich versterkt met Freek van der Ham en Meike Veen. De twee talentvolle schaatsers komen over van TalentNED en zullen per 1 april deel uitmaken van de opleidingsploeg die onder leiding staat van Sicco Janmaat.

- advertentie -

Meike Veen, 19 jaar en woonachtig in Westerlee, ziet met de overstap naar de opleidingsploeg van Jumbo-Visma een droom in vervulling gaan.

Veen is dolblij met haar overstap naar de formatie van Janmaat. “Als klein meisje droomde ik ervan om ooit zo’n stap te maken. Dat die droom nu al uitkomt, vind ik supervet”, aldus Veen, die snel overtuigd was van haar keus. “Ik heb een heel goed gesprek gehad met Sicco en vond het fijn dat we dezelfde mening hadden over wat voor schaatsster ik ben. Dat vond ik heel belangrijk.”

Logische optie
Volgens Veen was Jumbo-Visma de meest logische optie om haar carrière voort te zetten. “Ze hebben het gewoon goed voor elkaar en er mankeert niets. Ik ben superblij met het vertrouwen dat ze in me hebben uitgesproken, andersom heb ik er ook veel vertrouwen in dat ik hier progressie kan boeken. Ik kijk ernaar uit om aan het seizoen te beginnen en het team beter te leren kennen.”

Van der Ham en Veen hebben een succesvolle juniorenperiode achter de rug. Veen reeg de overwinningen aaneen bij de Junior World Cups en kroonde zich tot Nederlands kampioene allround & sprint. Bij het WK in Japan eindigde ze als derde in het eindklassement, nadat ze brons op de 1000 en 1500 meter had gewonnen. Ook veroverde ze met Angel Daleman en Jillian Knook de wereldtitel op de Team Sprint.

“Aan het begin van het seizoen had ik niet verwacht dat het zo goed zou gaan. Ik heb zoveel mooie momenten beleefd, eigenlijk zijn het er te veel om op te noemen”, vertelt Veen. “De afgelopen twee jaar ben ik niet alleen als schaatsster, maar ook als mens gegroeid. Ik ben heel blij dat ik van Gerard Kemkers de kans heb gekregen om me bij TalentNED door te mogen ontwikkelen. Dat is een goede keuze gebleken en daar ben ik hem dankbaar voor.”

(lees verder onder de foto)

Foto: Thomas Waanders/ TalentNed (archief)

Samenwerking
Ook Janmaat kijkt ernaar uit om met Van der Ham en Veen te gaan samenwerken. “Ik ben blij dat ze voor ons hebben gekozen. Vorig jaar hebben we ze al getest en daardoor heb ik ze het afgelopen seizoen wat intensiever kunnen volgen. Wat mij is opgevallen, is dat ze heel erg vooruit zijn gegaan en hebben laten zien hard te kunnen rijden op de juiste momenten. Met Freek en Meike willen we graag aan de toekomst werken.”

Gerard Kemkers, directeur van TalentNED, is trots dat Van der Ham en Veen als achtste en negende rijder de overstap maken naar Jumbo-Visma. “Dit is waar we het voor doen. Ons doel is om schaatsers af te leveren aan de topteams en door onze manier van werken, kunnen wij iets extra’s toevoegen in talentontwikkeling. Ik ben ervan overtuigd dat Freek en Meike klaar zijn voor de volgende stap in hun carrière.”

Volgens Kemkers hebben beide rijders verschillende verhalen. “Meike heeft twee jaar in ons team gezeten en het normale traject doorlopen. In haar eerste jaar kreeg ze veel te maken met pech en onhandige blessures, maar legde ze daar wel de basis voor een seizoen waarbij ze op bepaalde momenten de aansluiting met de seniorentop wist te vinden. Mede door haar efficiënte slag en een volwassen manier van schaatsen, heeft ze in korte tijd flinke stappen gemaakt.”

“Freek meldde zich vorig jaar bij TalentNED met een brutaal en overtuigend verhaal”, vervolgt Kemkers. “Hij zei: ‘Ik geloof in mezelf en denk dat ik via TalentNED mijn carrière een enorme boost kan geven.’ Dat heeft hij het afgelopen jaar geweldig waargemaakt. Freek is een complete allrounder die voldoende snelheid op de korte afstanden heeft en de mogelijkheid heeft om in het tweede deel van een lange afstand de gaskraan nog een keer open te draaien. Ik zie geen enkele reden waarom beide rijders niet nog een paar stappen kunnen zetten.”

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button