Partnerbijdragen (advertentie)

Groningers lenen laagste bedragen

- advertentie -

Vorig jaar leenden inwoners van Groningen die een lening afsloten, vergeleken met de rest van Nederland, gemiddeld het minste geld. Uit onderzoek van de financiële vergelijkingssite Geld.nl blijkt dat het gemiddelde leenbedrag van afgesloten leningen in Nederland in 2023 zo’n 13.900 euro bedroeg, terwijl dit in Groningen ongeveer 12.700 euro was. Dat is zo’n 9 procent lager.

- advertentie -

Ondanks dat Groningers het laagste bedrag leenden in vergelijking met andere provincies, was er toch een lichte stijging ten opzichte van 2022. Toen was het gemiddelde leenbedrag van Groningers bijna 12.400 euro. Dit betekent een toename van bijna 3 procent in 2023 ten opzichte van het voorgaande jaar.

Tip! Verantwoord geld lenen? Ga dan eerst je lening vergelijken op Gedl.nl. Vergelijk het meest complete aanbod leningen, kies de beste lening en bespaar gemiddeld 783 euro!

Groningers lenen hoger bedrag door verandering in leendoel
“De reden voor de stijging van het gemiddelde leenbedrag in Groningen komt door de verandering van leendoelen,” zegt Geld.nl. In 2022 was ongeveer 13,5 procent van de lening aanvragen bedoeld voor het verbouwen van woningen, wat in 2023 steeg naar meer dan 20 procent. Daarnaast was er een afname in het aantal leningen voor auto aankopen. In 2022 was er nog meer dan 40 procent van de aanvragen voor een autolening, dit daalde in 2023 naar ongeveer 33 procent.

Leningen afgesloten voor de aankoop van een auto kennen over het algemeen een wat lager leenbedrag dan leningen bestemd voor verbouwingen. Het gemiddelde leenbedrag voor een auto lag in 2023 rond de 13.800 euro, terwijl dit voor het verbouwen of verduurzamen van een woning bijna 16.700 euro was, een flink verschil.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button