Weerbericht

Paasweekend met regen en zon

- advertentie -

De Bilt – Komende dagen is dagelijks kans op regen, maar er zullen ook droge perioden zijn met zon. Met op veel plaatsen 14 tot 18 graden is het tot en met eerste paasdag behoorlijk zacht voor de tijd van het jaar. Op eerste paasdag is vooral in het oosten en noorden kans op overlast door rook van paasvuren. Tweede Paasdag wordt het maximaal 12 graden en is het waarschijnlijk flink nat.

- advertentie -

Goede Vrijdag start regionaal met regen, maar in de ochtend trekt de regen naar het noorden weg. ’s Middags zijn er perioden met zon en is het op de meeste plaatsen aangenaam weer. In het westen van het land is later in de middag kans op een lokale bui.

Met 11 graden op de Waddeneilanden tot circa 15 graden in Brabant en Limburg is het zacht voor de tijd van het jaar. Maxima van 10 tot 12 graden zijn gebruikelijk eind maart. Er waait een matige zuidwestenwind. Aan zee is de wind vrij krachtig, 5 Bft.

Grote verschillen mogelijk op Stille Zaterdag
De grootste onzekerheid in de verwachting is er op zaterdag. De scheiding van zeer zachte en beduidend koelere lucht ligt boven ons land of vlak ten westen van ons land. Op de grens van beide luchtsoorten ontstaan regenzones en buien, maar tussendoor schijnt ook de zon. Als de grens westelijk uitvalt is het in een groot deel van het land droog met een mix van wolken en zon. In het binnenland stijgt de temperatuur dan naar 16 tot 19 graden. In het uiterste oosten is 20 graden zelfs niet uitgesloten. In het westen is het bewolkt met kans op bui, mogelijk in de middag met onweer. Als het tegenzit en de luchtsoortgrens oostelijker uitvalt komt het op veel meer plaatsen tot regen en komt de temperatuur overal een aantal graden lager uit.

Ook trekt er Saharastof op enige hoogte over Oost-Nederland en Duitsland. Hierdoor kan de zonopkomst fraai zijn. Overdag kan de lucht wat gelig zijn en, indien het verder droog en vrij zonnig is, kan de middagtemperatuur hierdoor iets lager uitkomen.

Goede kans op lange tijd droog weer op eerste paasdag
Ook tijdens de eerste dag van Pasen is het zacht voor eind maart. Waarschijnlijk wordt het op veel plaatsen 14 tot 16 graden. Een groot deel van de dag lijkt droog te verlopen. Vanuit het zuiden neemt de kans op buien later op de dag toe.

- advertentie -

Mogelijk overlast door paasvuren
De wind zit op eerste paasdag in de (zuid)oosthoek. In het noorden en oosten van Nederland, maar ook over de grens in Duitsland, worden vooral op eerste paasdag op veel plaatsen paasvuren aangestoken. Met een oosten- tot zuidoostenwind zal de rook vooral over het oosten en noorden van Nederland trekken. Als het tegenzit krijgt men in het midden van het land hier ook last van.

- advertentie - 

Tweede paasdag waarschijnlijk flink nat
De tweede dag van Pasen leent zich meer voor binnenactiviteiten, want er is grote kans op regen. Mogelijk verloopt de hele dag ronduit nat en krijgen we de zon nauwelijks te zien. De temperatuur wordt hooguit 12 graden bij een matige wind uit het zuidwesten of westen.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button