Cultuur

Het gezicht van het verzet in het Oldambt: ‘Een doos vol verdriet’

- advertentie -

Oldambt – Het Oldambt telt 26 straten die vernoemd zijn naar verzetsmensen. 26 namen van wie weinigen weten wie zij waren. Wie waren zij? Wat dreef hen? Wat was hun verzet en hoe kwamen zij om het leven? Die vraag wordt op 10 april beantwoord.

- advertentie -

Tussen 13.30 uur en 14.30 uur presenteert journalist en schrijver Cees Stolk zijn boekje Een doos vol verdriet. Burgemeester Cora-Yfke Sikkema zal in MFC De Hardenberg in Finsterwolde het eerste exemplaar uitreiken aan enkele nabestaanden van de verzetsstrijders.

Velen van hen kwamen uit Finsterwolde. Maar ook uit andere plaatsen in de gemeente Oldambt was er sprake van verzet tegen de Duitse overheersing. Vaak waren het jonge jongens die opgepakt werden omdat zij het illegale verzetsblad Noorderlicht verspreidden. Zij belandden in concentratiekampen en stierven door uitputting.

Het verzet in het Oldambt kende een breed scala aan gezindten. Van communist tot gereformeerd, van liberaal tot hervormd. Uit alle rangen en standen kwam de weerstand. Van gemeenteambtenaar tot smid, van douanechef tot dominee, van landarbeider tot landbouwer.

(lees verder onder de foto)

Foto: ingezonden (Hiebo Roelf Remmers)

Van de 26 verzetsstrijders in de gemeente Oldambt naar wie een straat is vernoemd, overleefden slechts zes de verschrikkingen van de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog. Bij de zoektocht volgde Cees Stolk het spoor terug en dat leverde soms verrassende vondsten op zoals brieven uit gevangenschap.

De titel van het boekje Een doos vol verdriet is ontleend aan de vondst van een Droste chocoladedoosje uit de jaren vijftig met daarin stapels brieven van de Finsterwolder jonge landarbeider Hiebo Remmers.

Hij beurde het thuisfront op om de moed erin te houden. Aandoenlijk is zijn vraag of zijn moeder al wat oliebollen heeft gebakken met Oud en Nieuw. Ondanks zijn opsluiting geloofde hij in een spoedige terugkeer. ’’We zullen hopen dat we gauw terug zijn, moeder, dan kan ik een bakje koffie met je drinken.’’

Maar ook van anderen kwamen opeens pennenstreken tevoorschijn uit het Huis van Bewaring in Groningen, uit het Durchgangslager Amersfoort en uit concentratiekamp Buchenwald.

Met die opgespoorde documenten, foto’s, brieven en flarden aan soms bittere herinneringen van nabestaanden hebben die mannen en vrouwen een gezicht gekregen. Zij zijn uit de anonimiteit gehaald. Hun moed om in verzet te komen blijft niet meer onopgemerkt. Voorgoed liggen hun levens nu vast in de herinnering.

Het boekje is na 10 april her en der in winkels in de gemeente Oldambt en in de boekhandel te koop.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button