Algemeen

Fotoserie: Westerlee herdenkt slachtoffers tijdens dodenherdenking

- advertentie -

Westerlee – In Nederland worden het hele jaar door herdenkingen gehouden voor verschillende groepen oorlogsslachtoffers. Tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei herdenken we alle slachtoffers gezamenlijk. Zo ook in Westerlee, waar vooral werd stilgestaan bij het monument aan de Hoofdweg in Westerlee.

- advertentie -

Voorafgaand aan de herdenking vertrok er een ‘stille tocht’ vanaf het dorpshuis De Tille. Een groep belangstellenden en familie waren hier bijeengekomen om gezamenlijk naar de herdenking te lopen.

(lees verder onder de foto)

Foto: OldambtNu.nl

Op deze begraafplaats staat een monument om de slachtoffers te herdenken die om het leven kwamen door Duits granaatvuur tijdens de bevrijding. Op het monument staan de namen van Annechien van der Schans-de Vries, Anneke Doedens, Tjaard van der Schans en Wijke van der Schans. Zij kwamen om het leven op 14 april 1945 in het dorp.

Muziekvereniging Prins Hendrik Scheemda speelde bij aankomst gepaste koraalmuziek. Na de 2 minuten stilte en de Taptoe werd een toespraak gehouden door wethouder Ger Klein, waarna leerlingen van CBS ‘Het Baken’ een gedicht voorlazen. Daarna vonden de kransleggingen plaats.

(lees verder onder de foto)

Foto: OldambtNu.nl

Ook werden er bloemen gelegd bij Folkert Bouman, een 5-jarig jongetje dat op 21 juli 1943 omkwam door een granaat. Hij vond deze samen met een groepje andere jongens. Nadat ze deze gezamenlijk hadden gevonden, ontplofte deze. Folkert overleed ter plekke, de andere jongens raakten zwaar gewond en zijn in het St. Lucas behandeld.

(lees verder onder de foto)

Foto: OldambtNu.nl

Bij Hilko Drent ging het thuis mis met een granaat. De familie Heiwig, woonachtig aan de Veensloot, had een gevonden granaat als aandenken bewaard. Deze werd mooi opgepoetst. Zoontje Roelf nam de granaat mee naar school, maar toen hij weer thuis kwam, liet hij de granaat per ongeluk vallen.

De gevolgen waren vreselijk: de 13-jarige Roelf Heiwig en zijn twee broertjes, samen met een 10-jarig neefje, raakten zwaar gewond en moesten naar het Sint Lucas Ziekenhuis in Winschoten. De 7-jarige Hilko overleefde het niet en overleed in het ziekenhuis.

(lees verder onder de foto)

Foto: OldambtNu.nl

Hierna gingen de aanwezigen naar een ander monument. Het F.T. Venema-monument in Westerlee is opgericht ter nagedachtenis aan 21 soldaten die tijdens de koloniale oorlog in Indonesië zijn gesneuveld. De soldaten maakten deel uit van het 403e Bataljon Infanterie. Dit bataljon was gedurende de periode van 1948-1950 gestationeerd op Midden-Java.

Het monument is onthuld op 23 juni 1990. Nadat een commissielid van het 4-5 mei comité een gedicht had voorgedragen, werd hier 1 minuut stilte gehouden, waarna er een bloemstuk werd gelegd.

(lees verder onder de foto)

Na de herdenkingen was er in het Dorpshuis de mogelijkheid om gezamenlijk koffie te drinken.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button