Algemeen

Scheemda herdenkt slachtoffers tijdens dodenherdenking

- advertentie -

Scheemda – Zaterdagavond verzamelden belangstellenden zich in de eeuwenoude Scheemder Kerk, daterend uit 1515, voor de jaarlijkse dodenherdenking. Om 18.30 uur begon de bijeenkomst met een inloop van belangstellenden, gevolgd door een indrukwekkend optreden van de organist op het monumentale balustradepijporgel van de kerk.

- advertentie -

Het programma, voorgezeten door de heer H. van der Wal namens het 4 mei Comité Scheemda, bood een diverse reeks eerbetuigingen. De bijdrage van de Oekraïense vluchtelingen die in Scheemda zijn opgevangen, vormde een hartverwarmend moment. Een vertegenwoordiger van de gemeente Oldambt hield een herdenkingstoespraak.

Leerlingen van de basisscholen Annewieke en Futura deelden voordrachten en gedichten over de betekenis van de 4 mei herdenking. Een bijzonder eerbetoon werd gebracht aan Alie Aukes-Roemeling, een verzetsstrijder. De dienst werd afgesloten met het eerste en zesde couplet van het Wilhelmus, begeleid door het geluid van het balustradepijporgel.

Stille tocht
Om 19.45 uur verlieten de aanwezigen het kerkgebouw om zich buiten op te stellen voor de jaarlijkse Stille Tocht. Klokgelui vanuit de middeleeuwse Scheemder toren begeleidde de tocht richting het Joodse monument van Scheemda, waar om 20.00 uur het “signaal” klonk van een trompettist, gevolgd door twee minuten stilte en de welbekende taptoe.

(lees verder onder de foto)

Foto: OldambtNu.nl

Waarna het gemeenteraadslid samen met leerlingen van de basisscholen de eerste bloemen namens de gemeente Oldambt neerlegde. Gevolgd door een bloemstuk van de Oekraïense vluchtelingen die momenteel in Scheemda zijn gehuisvest.

(lees verder onder de foto)

Foto: OldambtNu.nl

Afsluiting
Ter afsluiting van de 4 mei herdenking bood de gemeente Oldambt de mogelijkheid om gezamenlijk een kopje koffie te drinken in de achterzaal van Café “De Haven” in Scheemda.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button