Mogen wij 1 minuut van je tijd? We zouden graag je mening willen over OldambtNu.nl. 

Vul hier een korte enquete in.
Cultuur

Eerste keer Theater Na de Dam in Cultuurhuis De Klinker

- advertentie -
Winschoten – Afgelopen zaterdag vond op 4 mei om 21:00 de eerste uitvoering van Theater na de Dam in De Klinker plaats. In een uitverkochte zaal toonden drie Oldambtster jongeren onder begeleiding van theatermaker Zahra Lfil hun voorstelling ‘Evacueetje’. In ‘Evacueetje’ vertellen deze jongeren het verhaal en de herinneringen van drie ouderen die de Tweede Wereldoorlog in Oldambt hebben meegemaakt.

- advertentie -
Theater Na de Dam is een nationaal initiatief dat de jaarlijkse herdenking op 4 mei van extra betekenis en verdieping wil voorzien. Een van de manieren waarop zij dat doen is door jongerenprojecten te initiëren. Jongeren interviewen hun oudere plaatsgenoten over hun herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog in hun woonplaats. In het geval van De Klinker betekende dit, dat zij op zoek gingen naar een maker, mensen die kind of jongere waren in Oldambt tijdens de oorlog en jongeren die deze verhalen samen wilden vertellen.

Sinds 2012 presenteert Theater Na de Dam jongerenvoorstellingen om 4 mei van extra betekenis te voorzien. Een uur na de herdenking, starten op meer dan 120 plekken op hetzelfde moment de voorstelling. De stemmen van toen, klinken van Sittard tot Winschoten even in het nu.

(lees verder onder de foto)
Foto: ingezonden
In De Klinker deden drie jongeren mee: Louise Bolt, Lotte Kruijer, Karen Mulder. Zij interviewden eerder Hilly Kreitz, Ali Blaauw, Tammo Mellema en stadshistoricus en gids Koos Akkerman. Hun verhalen en informatie vormden de basis waarop theatermaker Zahra Lfil, ook afkomstig uit Winschoten, in samenwerking met De Klinker aan de slag ging om een voorstelling te maken. Zahra Lfil: “Het was prachtig en ontroerend om de meiden in gesprek met de ouderen te zien. Ze hingen aan de lippen van de ouderen en hoorden verhalen die sommige ouderen zelf nog nooit hadden verteld. Het Groningse “proat’n we nait over” was in die ontmoeting weg. Voor de jongeren werd daardoor de Tweede Wereldoorlog tastbaar zodat we er theater van konden maken.”

Voor anderhalve maand heeft dit kleine team hard gewerkt en vooral in de meivakantie een week gerepeteerd om ‘Evacueetje’ tot stand te brengen. Hierin vertellen en spelen Louise, Lotte en Karen de verhalen van Hilly, Ali en Tammo en ook welke indruk deze verhalen op hen maken. Je kunt het je eigenlijk niet voorstellen hoe van de een op de andere dag je vriendin niet meer naast je in de schoolbanken zit. Of hoe het moet zijn om het meisje dat je leuk vindt niet uit te mogen vragen omdat haar vader ‘van de foute kant’ is.

(lees verder onder de foto)
Foto: ingezonden
Voor Cultuurhuis De Klinker is het belangrijk om zulke projecten in Oldambt te initiëren. Programmeur Susanne Visser: “Theater is bij uitstek een plek om samen te komen, verhalen uit te wisselen, te reflecteren en een plek te bieden aan onvertelde verhalen zoals die van Ali, Hilly en Tammo. We zijn enorm trots op deze meiden die dit project zijn aangegaan. En het resultaat is niet alleen een intergenerationele ontmoeting die je anders naar het verleden en je omgeving laat kijken. Maar ook een prachtige voorstelling voor een breder publiek.”

Op 4 mei om 21:00 ging de voorstelling van start in een uitverkochte zaal in De Klinker, waar ook de burgemeester bij aanwezig was en werd beloond met een staande ovatie. Oldambt heeft een bijzondere geschiedenis omtrent de Tweede Wereldoorlog. Verhalen die verteld moeten worden waar we lessen uit kunnen trekken voor het heden.
Cultuurhuis De Klinker is van plan om ieder jaar aan deze traditie mee te doen en verhalen uit Oldambt uit de Tweede Wereldoorlog een plek te geven.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button