Mogen wij 1 minuut van je tijd? We zouden graag je mening willen over OldambtNu.nl. 

Vul hier een korte enquete in.
Algemeen

Fotoserie: Koeien aan de Gereweg weer lekker in de wei

- advertentie -

Midwolda – Na maanden in de luchtige, ruime stal aan de Gereweg in Midwolda, mochten de koeien van Midwolder Farm van Erp op hemelvaartsdag naar de wei.

- advertentie -

Sinds vorig jaar eind september bleven de koeien weer dagelijks op stal. Arjan van Erp legt uit: “Er was zo ontzettend veel water gevallen, dat we niet tot eind oktober hebben gewacht met binnen houden. De weides werden vertrapt en dan is er in het voorjaar simpel niet genoeg gras. En omdat het dit voorjaar ook zoveel regende, hebben we het naar buiten gaan uitgesteld. Meestal gaan ze eind maart naar buiten, nu dus pas begin mei.”

En dan was daar de dag, dat de koeien langs de Gereweg het gras weer op mochten. “Het is toch altijd even een spannend moment,” vertelt Saskia van Erp. “Je verneemt dat de koeien onze spanning iets overnemen, ze zijn een beetje onrustiger en weten dat er wat gaat gebeuren. We laten de koeien in groepjes naar buiten, zodat er zo weinig mogelijk kans is op blessures.” Nadat de laatste koe de melkrobot had verlaten, werden de robots gesloten en kon de buitendeur open.

De koeien gingen vaak met geloei en maffe sprongen de wei in. Telkens wanneer er een nieuw groepje bij kwam, kwamen de andere dames even begroeten. Al snel waren alle 170 koeien buiten en werd er uitgebreid gestoeid, geknuffeld en uiteraard gegeten van het verse gras. De overige hoogdrachtige koeien en de jongsten gaan op een ander tijdstip naar andere stukken om te grazen.

Voor wie graag een keer op een koeienbedrijf wil kijken, in mei zijn er de Campina Boerderijdagen. Dit jaar doet Midwolder Farm van Erp niet mee, maar 20 mei is de dichtstbijzijnde boerderij die deelneemt, die van familie Perdok in Woldendorp.

Foto’s: Ina Muntinga / Paul Mellens/ OldambtNu.nl

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button