Cultuur

Expositie in museum Slag bij Heiligerlee gaat over wie wij zijn en willen zijn

- advertentie -

Heiligerlee – In het museum Slag bij Heiligerlee is vandaag een expositie geopend met als titel ‘Door ’t dankbaar Nakroost opgericht’. Een titel die misschien niet direct tot de verbeelding spreekt. Maar deze expositie is ontstaan nadat één van de vrijwilligers van het museum, Anne Marie Knotnerus met het idee kwam om onderzoek te doen waarom pas 300 jaar na dato het beeld van Graaf Adolf is geplaatst.  Samen met Willianne Heikens zijn ze er toen samen ingedoken.

- advertentie -

Bijzondere periode
Het is een tentoonstelling, niet alleen over het Graaf Adolf monument zelf, maar ook over de bijzondere periode waarin het beeld tot stand is gekomen – in de breedste zin van het woord – die het monument door de jaren heen heeft gehad.  

“Waarom is het Graaf Adolfmonument pas driehonderd jaar na de Slag bij Heiligerlee opgericht? Dat is de vraag waarmee we aan ons onderzoek zijn begonnen. Het is een vraag die ons leidde naar archiefstukken en krantenknipsels, naar een vervallen gedenknaald, een onderwijzer uit Beerta, een prijsvraag, een mysterieuze loden koker, waarvan de inhoud verdwenen lijkt te zijn. Naar opnieuw een conflict tussen katholiek en protestant én naar een heleboel ansichtkaarten en vrolijke kiekjes van dagjes uit”, aldus Willianne. 

Land van de 19e eeuw
Het resultaat is een tentoonstelling die de bezoeker meeneemt naar het land van de 19e eeuw. Een eeuw waarin Napoleon min of meer vergeten wordt, waarin België onafhankelijk wordt en waarin Bismarck bezig is met Duitsland te verenigen. 

“De Slag bij Heiligerlee werd gezien als het begin van onze onafhankelijkheid en toen in 1867 de 300-jarige verjaardag van deze gebeurtenis er aan zat te komen werd de gelegenheid aangegrepen om een groots feest te geven. En dat ging gepaard met een monument, zodat deze herinnering nooit verloren zou gaan”, zegt Willianne. 

De tentoonstelling is een verhaal geworden over wie wij zijn en wie wij willen zijn. Een verhaald dat oneindig groot is, maar waarvan nu een stukje in beeld is gebracht. Deze expositie is te bezoeken tot 1 november 2024. 

- advertentie -

- advertentie - 

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button