Veteranenhuis niet alleen een ontmoetingsplek, maar ook een vraagbaak

Winschoten – In de volksmond heet en blijft het, het Veteranenhuis. Maar officieel is de naam het Northbase Inloophuis, gevestigd aan de Blijhamsterstraat 11. Veteranen kunnen elkaar hier ontmoeten en dat zijn niet alleen (oud) militairen, maar ook brandweer, politie en ambulance personeel. Het is belangrijk voor hen dat met gelijkgestemden een praatje gemaakt kan worden, verhalen over een vroegere uitzendingen kan worden gedeeld.
Historisch pand
De grote muurschildering in het prachtige historische pand in het centrum van Winschoten valt meteen op. Het gaat om een beeltenis van Joris en de Draak en ‘Deze draak symboliseert het gevecht met jezelf’ vertelt Harma van der Laan, die vanaf het begin bij dit inloophuis betrokken is. Toch vindt Harma het jammer dat niet meer inwoners uit Winschoten hier naar toe komen.
“Ook niet veteranen zijn van harte welkom, mensen die begrip kunnen opbrengen van wat er bijvoorbeeld bij veteranen leeft. Bijna iedereen heeft in zijn of haar leven wel iets meegemaakt, waar thuis niet over wordt gesproken. En natuurlijk hoeft het hier niet altijd over te gaan, je kunt ook gewoon een lekker praatje maken bij een heerlijke kop koffie, al dan niet met zelfgebakken appeltaart”, zegt Harma.
Ontmoetingsplek
Willem Veldkamp, 10 jaar beroeps militair geweest en ook nauw betrokken bij dit Veteranenhuis. “Wij zijn in de eerste plaats een ontmoetingsplaats voor veteranen, maar ook voor ex-geüniformeerden, maar daarnaast ook gewoon voor geïnteresseerden. Het gaat vooral om gezellig samen kunnen zijn in een veilige omgeving”.
“Het zit ook in onze visie, mensen verbinden en dus niet alleen veteranen onderling, maar ook met Oldambtsters, kortom met geïnteresseerde burgers in het algemeen”, zegt Willem Veldkamp. Ook een veteraan Marinus Boomsluiter, die gediend heeft in Bosnië en Afghanistan, sluit zich hierbij aan.
Veel overeenkomsten
“Onze Indiëgangers zijn een beetje onze dinosaurussen, nu bijna gestorven, maar de generatie die ze opvolgen, die wij tegenwoordig ook in de herdenkingen meenemen, of het nu kinderen van NSB’ers zijn of van Indiëgangers en dan merk je dat zij ook veel overeenkomsten met zich meedragen”, zegt Marinus.
Willem Veldkamp: “Wij proberen ook hier die vertrouwdheid en veiligheid te creëren, waardoor mensen hun verhaal kunnen vertellen. Maar ze kunnen ook vragen om informatie over hun omgekomen vader of oom. Het is hier niet alleen een ontmoetingsplaats maar ook een vraagbaak. Maar wij gaan ook nog verder, want wij kunnen ook zorg bieden”.
“Wij hebben hier bijvoorbeeld contact met maatschappelijk werk, een zorg coördinator en wij begeleiden ook mensen naar het veteranen loket in Doorn. Wij hopen in elk geval dat mensen die hier komen altijd beter weggaan dan ze zijn gekomen”, aldus Willem.
Vrijwilligers
Omdat ze maar drie dagen in de week open zijn van 10:00 tot 1500 uur (maandag, woensdag en vrijdag), en toch ook wel graag meer dagen open willen zijn, heeft dit inloophuis ook vrijwilligers nodig. Mensen die zich maatschappelijk betrokken voelen bij allerlei zaken, kunnen zich aanmelden.
“Wij organiseren met regelmaat stamppot buffetten, bingo-avonden, klaverjassen doen wij één keer maand (op een woensdagmiddag) en op 28 februari is onze eerste karaoke avond, vanaf 18:00 uur. Maar men kan deze zaal ook huren voor een vergadering, eventueel met lunch en./of diner of iets dergelijks. Ook verjaardagsfeestjes zijn hier mogelijk en in overleg is bijna alles mogelijk”, aldus Harma.
Voor informatie of vragen omtrent de mogelijkheden kan men een mail sturen naar inloophuis@stichtingdeveerkracht.nl. En dit inloophuis is vanaf het marktplein heel gemakkelijk te vinden. Bij Carambole de kruising recht oversteken en tien meter aan de rechterkant bevindt zich dit Veteranenhuis.