Op stap

Winschoten bruist van shantymuziek tijdens geslaagd festival

- advertentie -

Winschoten – Afgelopen zaterdag vulde het centrum van Winschoten zich met de krachtige klanken van zeevaardersliederen tijdens het jaarlijkse Shantyfestival. Negen koren uit Nederland en Duitsland zorgden ervoor dat het publiek werd meegenomen in de maritieme sfeer. Mede door het prachtige weer trokken de optredens op de drie podia – bij de RK Kerk, het Stadhuis en het Israëlplein – veel publiek. De koren traden elk een half uur op en wisselden steeds van locatie, zodat bezoekers een afwisselend programma konden meemaken.

- advertentie -

Voorafgaand aan de optredens verzamelden de koren zich in de aula van Dollard College Pontis, waar ze werden ontvangen met broodjes, koffie en thee. Voorzitter Jurrie Knapper verwelkomde de zangers en zangeressen hartelijk, waarna wethouder Jurrie Nieboer het festival officieel opende.

(Lees verder onder de foto)

Maritiem 31 jaar
Shantykoor Maritiem vierde dit jaar zijn 31-jarig bestaan. Het koor, opgericht in 1994 door Henk Dale, Evert Stuut, Henk van den Hoogen, Jaap ten Broek en Fre Brockschmidt, telt ongeveer vijftig leden en wordt instrumentaal ondersteund door een eigen accordeon-combo.

- advertentie -

De deelnemende koren waren: Hasport Sailors, Runde Zangers, Scheepsjoagers, Shantychor Spaden, Shantychor Concordia, Ketelkoor, Maritiem, Shantykoor Tolbert en Shantychor Bingum.

In Nederland en Noord-Duitsland zijn shantykoren een levendige traditie die de maritieme geschiedenis en cultuur levend houden. Dit verschijnsel ontstond omdat deze regio’s een sterke connectie hadden met de zeevaart en havensteden, waar zeelieden elkaar troffen en samen zongen.

Werkliederen
Terwijl shanty’s oorspronkelijk functionele werkliederen waren op schepen, groeiden ze later uit tot een vorm van muzikale folklore. De hedendaagse shantykoren brengen deze eeuwenoude liederen met enthousiasme en vaak met instrumentale begeleiding, zoals accordeons en trekharmonica’s, wat de authentieke zeemanssfeer nog versterkt.

Veel shantykoren zijn ontstaan uit sociale gemeenschappen en worden gezien als een manier om samen te zingen en tradities te behouden. Ze treden vaak op bij maritieme festivals, zoals het Shantyfestival in Winschoten, waardoor de zeevaartcultuur blijft voortleven.

 

- advertentie - 

Dit kan u ook interesseren

Back to top button