AlgemeenGemeenteKort nieuws

Oldambtplein, hoe zit het met de verkeersregels?

- advertentie -

Winschoten  Dagelijks is het nog een onderwerp bij de inwoners van de gemeente Oldambt, het Oldambtplein. Maar hoe zit het nou precies met de verkeersregels?

- advertentie -

Eind vorig jaar besteden we hier al aandacht aan, maar voor onze nieuwe bezoekers, hier nog alles op een rijtje.

Het is wennen… Het Oldambtplein nieuwe stijl is ingericht volgens het principe van Shared Space. Dat betekent dat alle verkeersdeelnemers, of het nu een voetganger is of een automobilist, in principe gelijkwaardig zijn. De menselijke omgangsvormen zoals we die kennen, zijn het uitgangspunt.

Niet voorrang nemen, maar voorrang geven… Dat is niet voor elke verkeersdeelnemer vanzelfsprekend. Daarom zijn er haaientanden op het wegdek aangebracht.

Verkeersregels

Daarnaast gelden er natuurlijk verkeersregels, die de doorstroming op het Oldambtplein moeten ondersteunen:

  • Nader je een voorrangssituatie, op het Oldambtplein herkenbaar aan de haaientanden, verleen dan voorrang aan alle bestuurders, bij voorkeur ook aan voetgangers. Hoewel een voetganger geen bestuurder is, en het dus niet hoeft, is het wel zo netjes…;
  • Recht doorgaand verkeer op dezelfde weg gaat voor afslaand verkeer op die weg. Als je dus op de rotonde rijdt/fietst/loopt heb je voorrang op het afslaande verkeer, omdat je op een zogenaamde ‘’doorgaande weg’’ zit;
  • Bestuurders moeten blinden, voorzien van een witte stok met een of meer rode ringen, en overigens alle personen die zich moeilijk voortbewegen, voor laten gaan.

Tekst: Gemeente Oldambt
Foto: IntraPlus & Gemeente Oldambt

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button