AlgemeenRegionaal nieuws

Oldambt en 20 andere Gemeentes naar Raad van State tegen gaswinningsbesluit

- advertentie -

Winschoten – 21 Groninger gemeenten gaan bij de Raad van State in beroep tegen het gaswinningsbesluit van de minister van Economische Zaken. Dat hebben de 21 colleges van Burgemeester en wethouders besloten.
De Groninger gemeenten voeren drie juridische gronden aan voor hun beroep. Zij stellen dat het belang van de veiligheid onvoldoende heeft meegewogen in het winningsbesluit. Daarnaast vinden zij dat het “voorzorgbeginsel” onvoldoende is toegepast. Dat is het in Europese wetgeving vastgelegde principe dat overheidsmaatregelen niet mogen leiden tot onverantwoorde risico’s op ernstige of onomkeerbare schade.

- advertentie -

De gemeenten vinden bovendien de onderbouwing van de maximale gasproductie onvoldoende. Die is in het winningsbesluit voor 2015 begrensd op 39,4 miljard kubieke meter (Nm3). De gemeenten willen dat dit plafond verder wordt verlaagd.

Regionale overheden in Groningen trekken samen op
De 21 gemeenten dienen elk afzonderlijk een beroep in bij de Raad van State. Zij hebben hun beroepen gezamenlijk voorbereid. De leidende gedachte daarbij is dat de veiligheid van inwoners en de leefbaarheid en de economische ontwikkeling van Groningen centraal moeten staan.

Bij de voorbereiding van het beroep zijn ook de provincie Groningen, de Veiligheidsregio Groningen en de waterschappen Hunze en Aa’s en Noorderzijlvest betrokken. De provincie Groningen maakte al eerder bekend in beroep te gaan tegen het winningsbesluit. De Veiligheidsregio en de waterschappen zijn ook van plan dat te doen. Een beroep indienen is mogelijk tot en met vrijdag 13 maart 2015.
De beroepschriften zijn zo spoedig mogelijk te vinden op de websites van de betreffende gemeenten.

Dit is een gezamenlijk persbericht van de gemeenten: Appingedam, Groningen, Loppersum, Stadskanaal, Bedum, Grootegast, Menterwolde, Ten Boer, Bellingwedde, Haren, Oldambt, Veendam, Delfzijl, Hoogezand-Sappemeer, Pekela, Winsum, De Marne, Leek, Slochteren, Zuidhorn, Eemsmond.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button