AlgemeenGemeente

Nieuwe vaarverbinding maakt nieuwe vaarroutes mogelijk

- advertentie -

Blauwestad/ Midwolda – Tijdens het Waterweekend Blauwestad (16 en 17 mei 2015) vindt de officiële opening van de Blauwe Passage plaats. Gedeputeerde H. Staghouwer en wethouder R. van den Aker verrichten op zaterdag 16 mei om 12.00 uur de openingshandeling bij de nieuwe sluis in Midwolda.

- advertentie -

De Blauwe Passage
Deze nieuwe vaarverbinding is een lang gekoesterde wens van de overheid en het toeristisch bedrijfsleven. De Blauwe Passage verbindt het Oldambtmeer en Blauwestad met een interessant vaarcircuit. Rondgaande vaarroutes via Termunterzijl, Delfzijl, de Dollard, Nieuw Statenzijl, Bad Nieuweschans en Winschoten worden mogelijk. Maar ook het toervaren over grotere afstanden met aansluiting op het Damsterdiepcircuit en het Oost-Groninger en Drents vaarcircuit en de doorvaart naar het Duitse achterland via de Eems, lokt de vaarrecreant.

De provincie Groningen en de gemeente Oldambt hebben de verwachting dat het toervaren nieuwe mogelijkheden biedt om het karakteristieke Groninger landschap te verkennen. Voor ondernemers en voor de dorpen aan het vaarwater biedt het nieuwe kansen om bedrijvigheid te ontwikkelen. Dat is belangrijk voor de regionale economie en voor de leefbaarheid in dit krimpgebied.
Ter ondersteuning van het toervaren is door Stichting Marketing Oldambt een brochure ‘Varen in Oldambt’ uitgebracht met toeristische vaarroutes in het Oldambt.

Officiële opening en vlootschouw
De officiële opening wordt voorafgegaan door een vlootschouw. Deze start om 10.30 uur vanuit Nieuwolda en duurt 1,5 uur. De vlootshow is een optocht van vele bootjes, sloepen en historische schepen. Men vaart over het Nieuwe Kanaal en de Blauwe Passage naar de nieuwe brug en sluis bij Midwolda.

Waterweekend Blauwestad
Na de opening van de Blauwe Passage start om 13.30 uur het Waterweekend Blauwestad. In de jachthavens van Midwolda en Beerta, de Reiderhaven, het Havenkwartier Blauwestad en de Renselkade van Winschoten worden veel publiekstrekkende activiteiten en sportieve manifestaties georganiseerd. Hierbij valt te denken aan een Drijf-In Bioscoop, zeilclinics, een Duckrace, een artiestenparade, een Drakendans, een botenfair en een drakenbootrace.

Het volledige programma van het Waterweekend kunt u vinden op http://oldambt.groningen.nl.
Ook de ANWB organiseert voor haar leden een fietstocht langs het Oldambtmeer. Tijdens het Waterweekend Blauwestad voert de fietstocht langs alle Waterweekend-activiteiten.

Foto:  Lineke de Ruiter ©

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button