Algemeen

Ommelander Ziekenhuis Groep locatie Lucas start poli Nefrologie

- advertentie -

Winschoten – Patiënten met nierproblemen kunnen sinds kort terecht op de polikliniek Nefrologie-nierfalen op locatie Lucas. Voorheen werden deze patiënten verwezen naar deze polikliniek op locatie Delfzicht. Internist-nefroloog Luc van der Molen houdt spreekuur op beide poli’s en wel op donderdag (locatie Lucas) en op dinsdagochtend en woensdag (locatie Delfzicht), beide van 09.00 – 16.00 uur.

- advertentie -

Nierziekten
Voor patiënten met nierziekten is het prettig dichterbij huis op de polikliniek langs te komen. Wanneer nieren niet goed meer werken, is regelmatig contact met de nefroloog nodig.
“Nierziekten kunnen op verschillende manieren ontstaan, bijvoorbeeld door ontstekingen, een genetische afwijking of als gevolg van suikerziekte, een hoge bloeddruk of door niercysten. Vaak duurt het lang voordat de patiënt klachten krijgt. De nieren werken dan bijvoorbeeld nog maar voor ongeveer 20%”, aldus Van der Molen.

Van der Molen heeft zich verdiept in de oorzaken en behandelingen van nieraandoeningen en nierschade. Hij weet daarom ook hoe de patiënt nierfalen herkent: “Wanneer de nieren niet goed meer werken kan sprake zijn van bloed in de urine of van eiwitten in de urine die daar normaal niet in zitten. Dit laatste kan met een test door de huisarts worden ontdekt.”

Samenwerking met de huisarts
Als er sprake is van een nierziekte, dan gaat een patiënt eerst naar de huisarts. De huisarts kan nu ook doorverwijzen naar de polikliniek Nefrologie-nierfalen op locatie Lucas. Bij twijfel kan Van der Molen geconsulteerd worden via bijvoorbeeld het online overlegsysteem Tele-nefrologie. Afhankelijk van de uiteindelijke diagnose in het ziekenhuis komt de patiënt dan onder behandeling van de nefroloog van de OZG of van het UMCG of het Dialyse Centrum Groningen (DCG), waarmee nauw wordt samengewerkt. Een dependance van het DCG is sinds 2009 gevestigd op het terrein van de OZG, in Delfzijl.

Dialyse
Hemodialyse is een nierfunctie-vervangende behandeling. Deze behandeling is nodig als de nieren niet meer zelfstandig in staat zijn afvalstoffen uit het bloed te halen.
Dialyse kan thuis of in het DCG plaatsvinden. Het DCG biedt daar patiënten specialistische zorg in een prettige, huiselijke omgeving, dicht bij de woonplek. Er worden 32 patiënten behandeld. Meerdere specialisten zijn hierbij betrokken, waaronder de nefroloog die de patiënten begeleid. Meestal ondergaan deze patiënten drie keer per week een hemodialysebehandeling van vier uur.

Wanneer nieren onherstelbaar beschadigd zijn, biedt een niertransplantatie een optie om uiteindelijk zonder dialyse of andere behandeling door het leven te gaan. Komt iemand in aanmerking voor een niertransplantatie, dan wordt nauw samengewerkt met het UMCG.

- advertentie -

- advertentie - 

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button