Algemeen

Onvoldoende units voor Noodopvang Blauwestad

- advertentie -

Blauwestad  – Het duurt nog ten minste vier weken voordat de eerste vluchtelingen in de noodopvang bij Blauwestad arriveren. Eerder kan niet, omdat er onvoldoende units zijn.

- advertentie -

Dat zei Henk Wolthof van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) gisteravond tijdens een druk bezochte informatieavond in restaurant In den Stallen in Winschoten. ,,We hebben eigenlijk geen tijd, maar willen ook dat er een goede opvang komt.”

Het COA heeft gisteren aan de landelijke leveranciers gevraagd de productiecapaciteit te verhogen. ,,Pas als deze units beschikbaar zijn, komen er vluchtelingen in Blauwestad. Het worden kwalitatief goede units die we na een jaar weer elders kunnen gebruiken.” Daarmee maakte Wolt-hof ook direct duidelijk dat er in Beerta, in woon- en natuurgebied Het Wold, geen paviljoens komen.

Wat gisteravond vooral duidelijk werd, is dat de veiligheid voor de Beertsters thema nummer één is. Daarover is bezorgdheid, maar er is ook begrip en na een half uur vragen stellen klonk zelfs het eerste applaus in de zaal. Een inwoner zei trots te zijn in een gemeente te wonen die haar verantwoordelijkheid neemt.

Communicatie is voor het COA en de gemeente vooral van belang. Daarom heeft burgemeester Pieter Smit van Oldambt aangegeven maandelijks met de inwoners van Beerta en Blauwestad in gesprek te willen. Ook wordt daarom een wijkagent aangesteld voor Beerta en omgeving, bij wie de inwoners van het dorp met al hun vragen terecht kunnen. Wat in het eerste uur verder opviel, was dat de toon in de zaal mild was en dat er sprake was van een ordentelijk verloop.

Smit gaf ook aan dat er een spijkerharde garantie ligt dat de noodopvang maximaal een jaar blijft. ,,Tijdelijk is tijdelijk.” Hij zei zich te distantiëren van uiterst negatieve toonzetting op sommige Facebook- pagina’s. ,,We moeten oppassen om onjuistheden naar buiten te brengen, want die worden op den duur voor waarheid gezien.” Hij kwam met het voorbeeld van een inbraakgolf in buurgemeente Bellingwedde. De dader bleek een inwoner van het dorp te zijn, geen asielzoeker.

Om het dorp Beerta, met circa tweeduizend inwoners, te ontlasten komt er sowieso een buslijn tussen de noodopvang en Winschoten, zodat mensen ook daar naartoe kunnen. Het zullen vooral Syrische families zijn die in de noodopvang in Blauwestad komen.

Bron: DvhN

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button