AlgemeenIncidenten

Opnieuw de campagne ‘1Dingtegelijk.nl’ van start

- advertentie -

Regionaal – Even een appje lezen, je Facebook checken of de dop van een flesje openmaken. Een knuffel van je kind oppakken of gauw een broodje eten. Veel automobilisten doen het. Maar wist je dat dit heel erg gevaarlijk is? Er gebeuren steeds vaker verkeersongevallen doordat iemand even is afgeleid. En dat ene moment kan het leven van diegene en dat van anderen voorgoed veranderen.

- advertentie -

Verkeersdoden
Het aantal verkeersdoden door afleiding ligt ergens tussen enkele tientallen tot ruim honderd per jaar. Veel automobilisten onderschatten de gevaren van afleiding in het verkeer. De kans op een ongeluk door afleiding is 25 keer groter dan normaal. Kleine handelingen zorgen al voor een langere reactie tijd: de tijd die je nodig hebt om op het rempedaal te trappen, als je merkt dat het misgaat. Bij smartphonegebruik is de reactietijd bijvoorbeeld 0,4 seconden langer dan normaal. In die tijd leg je heel wat meters af! En doe je op de snelweg bij een snelheid van 120 kilometer per uur maar drie seconden iets anders achter het stuur, dan zorgt dat al voor een remweg van ruim 100 meter. Ter vergelijking: dat is net zo lang als een voetbalveld!

Campagne
Om het gevaar van afleiding in het verkeer nog eens te benadrukken is er in de provincie Groningen dit najaar opnieuw de campagne ‘1dingtegelijk’. Via advertenties, web-banners, affiches, borden langs de weg en een folder worden weggebruikers gewezen op het feit dat afleiding in het verkeer levensgevaarlijk is. Ook is er een speciale website:www.1dingtegelijk.nl. Daarop kun je onder meer je eigen reactiesnelheid testen en speciale filmpjes bekijken.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button