Mogen wij 1 minuut van je tijd? We zouden graag je mening willen over OldambtNu.nl. 

Vul hier een korte enquete in.
AlgemeenGemeente

Gemeente Oldambt wil vastgoed verduurzamen

- advertentie -

Winschoten – De gemeente Oldambt gaat haar eigen gebouwen de komende zeven jaar verduurzamen om energie te besparen. In de afgelopen periode hebben alle gemeentegebouwen een energielabel toebedeeld gekregen, dat aangeeft hoe energiezuinig een gebouw is. Daarmee voldoet de gemeente aan de wettelijke plicht om per 1 juli 2015 alle grote gebouwen te voorzien van een energielabel. Eind 2014 heeft de gemeenteraad van Oldambt de begroting vastgesteld. Daarbij is een miljoen euro beschikbaar gesteld voor energiebesparende maatregelen in gemeentelijk vastgoed.

- advertentie -

Uitreiking energielabel
Op 22 oktober 2015 werd het nieuwe energielabel van Speeltuingebouw Tromplaan in Winschoten onthuld door wethouder Ricky van den Aker en wethouder Kees Swagerman. Tevens was het samenwerkingsverband BAM Bouw en Techniek, Energiewacht en Invent aanwezig om meer toelichting te geven op de bespaarmaatregelen. Het Speeltuingebouw had een F-label. De eerste bespaarmaatregelen zijn reeds genomen. Vanmiddag werd dan ook met trots het nieuwe label onthult, namelijk een C-label.

Besparing
De gemeente heeft in samenwerking met BAM Bouw en Techniek, Energiewacht en Invent energiebesparende maatregelen bepaald. Mede aan de hand van de energielabels kan de gemeente zien waar deze maatregelen het meest rendabel zijn. In 2015 moeten de ingevoerde maatregelen leiden tot een besparing van € 70.000,- en in de jaren daarna € 140.000,-. Over acht jaar moet een besparing van een miljoen euro gerealiseerd zijn.

Altijd verbetering mogelijk
De sporthal in Winschoten heeft afgelopen zomer een G-label toebedeeld gekregen. Daar is dus nog veel te verbeteren. Cultuurhuis De Klinker en enkele andere gebouwen hebben een A gescoord. Die zijn qua energiebesparing gebouwtechnisch op orde. Hier kan wel door verandering in gedrag en houding van de gebruikers nog extra worden bespaard. Door het project wordt het verduurzamen van de gemeente een gezamenlijke inspanning, waar iedereen zijn eigen bijdrage aan kan leveren.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button