AlgemeenGemeente

Twaalf meter hoge ‘Wilgenborg’ in Blauwestad

- advertentie -

Blauwestad – Blauwestad krijgt een twaalf meter hoge wilgenkathedraal die vanaf de snelweg A7 te zien zal zijn. Bewoners van Blauwestad hebben vandaag de stichting Wilgenborg Blauwestad opgericht, die het project wil realiseren en zich gaat buigen over toekomstig gebruik. De Wilgenborg wordt een natuurlijk bouwwerk, gemaakt van levende wilgen.

- advertentie -

Het initiatief voor de Wilgenborg komt vanuit Dorpsbelangen Blauwestad. Dorpsbelangen zocht naar een project waarin de bewoners van de verschillende woongebieden samen iets kunnen ondernemen. De bewoners raakten geïnspireerd door wilgenbouwwerken in Duitsland. “Waterrijke gebieden, zoals Blauwestad, zijn de natuurlijke biotoop van de wilg en een wilgenproject past hier dus goed”, zegt Gerrit Smit, één van de initiatiefnemers. “In Duitsland worden ze Weidenschloβ genoemd, wat in het Nederlands wilgenkasteel betekent. Omdat Groningen geen kastelen heeft, maar wel borgen, vonden we de naam Wilgenborg dan ook toepasselijk.” Om dit thema verder vorm te geven, dient een historische kaart van de vesting Winschoten als basis voor het grondplan.

Inmiddels zijn de plannen in een vergevorderd stadium. Er is overleg gevoerd met diverse partijen en er is een schetsmaquette. Hoog tijd om een stichting op te richten en ‘ervoor te gaan’. De stichting Wilgenborg Blauwestad geeft zichzelf negen maanden de tijd om het plan verder uit te werken en het geld bij elkaar te krijgen. In totaal is er een bedrag nodig van 80.000 euro, waarbij de provincie Groningen een bijdrage van 25.000 euro heeft toegezegd. Gezien het enthousiasme van andere partijen, heeft de Stichting er alle vertrouwen in dat het rond komt. Het is de bedoeling om de Wilgenborg in het voorjaar van 2017 te realiseren.

Met een vloeroppervlak van ongeveer 700 meter, wordt de borg het grootste wilgenobject van Nederland. Volgens ontwerper en groenkunstenaar Merijn Vrij wordt de Wilgenborg een uniek groen bouwwerk dat met de jaren steeds meer vorm krijgt en begroeid raakt. Onder invloed van de seizoenen, zal het bouwwerk steeds een andere uitstraling hebben.

Bewoners worden zelf verantwoordelijk voor exploitatie en onderhoud. Er kunnen evenementen, concerten en exposities plaats vinden. Ook is de Wilgenborg geschikt als trouwlocatie. De wanden van levende wilg zorgen voor een ongekende akoestiek en sfeerbeleving. Om de bezoekers te beschermen tegen de elementen, worden in de nok van het frame ringen aangebracht, waaraan een tentzeil kan worden gehangen.

De Wilgenborg staat gepland op de Elfenbank, in de buurt van het Triadeem, een bestaand kunstwerk van zwerfkeien. Voorzitter Benno Analbers: “Een ideale plek omdat daar straks ook de nieuwe fietsbrug van Winschoten naar Blauwestad aan land komt. “Een mooie plek dus voor zo’n iconisch landmark, gebouwd voor en door bewoners van Blauwestad!”

- advertentie -

- advertentie - 

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button