Mogen wij 1 minuut van je tijd? We zouden graag je mening willen over OldambtNu.nl. 

Vul hier een korte enquete in.
AlgemeenCultuur

Regionale meet-up VPRO Tegenlicht in Harbour Jazz Club Winschoten

- advertentie -

Winschoten – bij de Harbour Jazz Club in Winschoten, aan de Havenkade West 3, wordt op donderdag 17 december een regionale meet-up van het journalistieke documentaire programma Tegenlicht georganiseerd. Tijdens deze bijeenkomst wordt nagepraat over de uitzending Race naar de ruimte. Voorafgaand aan de meet-up is er de mogelijkheid om te eten in de Brasserie.

- advertentie -

Samenvatting
We staan aan het begin van de kolonisatie van de ruimte. Talloze partijen koesteren  ambities  de ruimte te verkennen voor toerisme, transport en grondstoffen. Het is een race waarbij langzaam maar zeker de noodzaak van heldere spelregels voor het betreden en gebruik van die ruimte duidelijk wordt. Ruimtejurist Frans von der Dunk is momenteel een van de weinigen op de wereld die daarin duidelijkheid probeert te scheppen. VPRO Tegenlicht reist een maand mee met deze ‘ruimtejurist’. Zijn agenda staat vol met spannende en verrassend diverse ontmoetingen in de wereld van de ruimtevaart: van Wenen tot Washington, van Abu Dhabi tot Jeruzalem.

De VPRO-uitzending ‘Race naar de ruimte’ wordt op zondag 6 december 2015 om 21:05 uur uitgezonden op NPO 2. Met: Frans von der Dunk (ruimte jurist & professor Space Law aan de University of Nebraska), Buzz Aldrin (tweede man op de maan) en Peter Marquez (voormalig adviseur Space Policy voor president Bush en Obama en nu vice- president Planetary Resources. Regie: Kees Brouwer, research: Halil Özpamuk, producer: Jeroen Beumer, eindredactie: Marije Meerman/Doke Romeijn.

De VPRO-uitzending sluit mooi aan bij het uitverkochte ruimtevaartcollege door de Nederlandse astronaut André Kuipers op donderdag 10 december 2015 in de Klinker in Winschoten. André Kuipers verbleef meer dan zes maanden in de ruimte.

Achtergronden aflevering ‘Race naar de ruimte’

Op een zonnige morgen in 1889 stonden honderden huifkarren aan de start voor een race. Onder het motto ‘wie het eerst komt wie het eerst maalt’ konden kolonisten een eigen stukje land claimen. Deze Oklahoma Run liep totaal uit de hand. Vandaag de dag staan we aan de vooravond van een nieuwe kolonisatie; die van de ruimte. De race naar de ruimte gaat over de claims die gemaakt kunnen worden, op de ruimte zelf, op de verschillende planeten en op asteroïden. Iedereen lijkt nu wel naar de ruimte te willen. Of je nu de nationale vlag van China, Tsjechië of Israël wilt planten of grondstoffen wilt winnen. Of je bedrijf Deep Space Industries of Planetary Resources is of dat je Elon Musk dan wel Richard Branson heet. Landen hebben strategische en politieke belangen, bedrijven hebben commerciële belangen en steeds meer vermogende avonturiers willen op ruimteontdekkingsreis.

Tot nu toe is de ‘Space Treaty’ uit 1967 als uitgangspunt genomen voor het ‘ruimterecht’ maar die is totaal verouderd. De massale en onomkeerbare wedloop die nu voor de

ruimte in de startblokken staat schreeuwt om nieuwe en voor iedere betrokkene heldere wetgeving. Frans von der Dunk is professor Space Law aan de University of Nebraska en heeft het eerste handboek voor de ruimte geschreven. Hij hoopt hiermee het eerste echte standaardwerk voor de nieuwe ruimtewetgeving te hebben geschreven.

Als pionier op ruimterechtgebied wordt hij nu overal ter wereld geconsulteerd door bedrijven en landen met buitenaardse ambities. De belangrijkste vragen gaan over het oplossen van conflicten voor het ontginnen van grondstoffen. Over dat laatste staat een belangrijk en mogelijk historisch moment op de agenda. De goedkeuring van de zogenaamde Asteroid Act in de Amerikaanse Senaat.

Met deze wet willen de Verenigde Staten Amerikaanse commerciële bedrijven de mogelijkheid geven grondstoffen te winnen in de ruimte. Met deze nationale wet geeft Amerika andere landen het nakijken met risico op internationale conflicten tot gevolg. Werk aan de winkel dus voor Frans von der Dunk.

Programma 17 december 2015
Voorafgaand aan de meet-up is er het mogelijk te eten in de Brasserie. Wie mee wil eten, moet zich  vooraf aanmelden. Dat kan per e-mail via info@harbourjazzclubwinschoten.com. Het diner begint om 18.00 uur. Vervolgens wordt van 19.00 tot 20.00 uur de uitzending van Tegenlicht op een groot scherm vertoond. De discussie vindt aansluitend  plaats, tot ongeveer 22.00 uur.

Meet-ups Groningen
Met de Tegenlicht meet-ups in stad en provincie Groningen vertaalt de VPRO thema’s uit Tegenlicht – zoals energie, armoede, ecologie, technologie en democratie – naar de lokale en regionale werkelijkheid van alledag. De insteek is zelf antwoorden formuleren in Stad en Ommeland. Tegenlicht lokt discussie uit en roept reacties op. De Tegenlicht-uitzending wordt besproken aan de hand van fragmenten. Zo ontstaat een gesprek met de aanwezigen.

Er wordt nagepraat over de uitzending en het aanwezige publiek kan vragen stellen. Het wordt een laagdrempelig gesprek van burger tot burger, zonder politieke agenda of forum.

De afgelopen twee jaar vonden in de provincie Groningen al enkele meet-ups plaats. In de Wolkenfabriek, op het terrein van de voormalige Suikerunie in Groningen, in Wongema te Hornhuizen, in de Koekjesfabriek te Wedde, in de Turfcentrale te Veendam. De volgende is dus in Brasserie Harbour Jazz Club Winschoten aan de Havenkade West 3 te Winschoten. De toegang is gratis. Meer informatie over het televisieprogramma Tegenlicht en de meet-ups is te vinden op tegenlicht.vpro.nl. 

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button