Algemeen

Meldingen van zwaar vuurwerk stromen binnen bij gemeente en politie

- advertentie -
Oldambt – Uit meldingen die bij de gemeente Oldambt en politie zijn binnengekomen blijkt dat er nu reeds zwaar vuurwerk wordt afgestoken in Winschoten.

Wie ziet dat iemand (zwaar) vuurwerk afsteekt, wordt aangeraden dit te melden bij de politie. Een goed signalement van de dader(s) helpt hierbij.

- advertentie -

Het is verboden om illegaal vuurwerk te kopen, te verkopen of in het bezit te hebben. Ook het opslaan, vervoeren, afsteken of invoeren van dit vuurwerk is strafbaar. Legaal vuurwerk is alleen te koop op 29, 30 en 31 december bij erkende verkoopadressen en bevat een Nederlandse gebruiksaanwijzing.

Stop illegaal vuurwerk, maak melding
Illegaal vuurwerk voldoet niet aan de Nederlandse veiligheidseisen. Het is vaak veel zwaarder en reageert heftiger dan legaal vuurwerk. Daardoor is het levensgevaarlijk voor gebruikers en omstanders. Jaarlijks belanden veel mensen in het ziekenhuis met zware verwondingen. Reden genoeg om de invoer en handel van dit vuurwerk uit te bannen.

Wat zijn de regels?
Het is verboden om illegaal vuurwerk te kopen, te verkopen of in het bezit te hebben. Ook het opslaan, vervoeren, afsteken of invoeren van dit vuurwerk is strafbaar. Legaal vuurwerk is alleen te koop op 29, 30 en 31 december bij erkende verkoopadressen en bevat een Nederlandse gebruiksaanwijzing.

Boetes
De straf voor de bezitter of houder van illegaal vuurwerk is zwaar. In de meeste gevallen gaat het om geldboetes van duizenden euro’s. Wie er niet in handelt, maar wel illegaal vuurwerk bezit kan rekenen op honderden euro’s aan geldboete. Dit hangt af van de hoeveelheid.

Bureau HALT
De politie stuurt aangehouden jongeren tussen de 12 en 18 jaar naar Bureau Halt. Daar krijgen ze een straf om hun fout weer goed te maken. Volgen zij deze straf niet op? Dan stuurt de politie het proces-verbaal alsnog naar justitie.

Heeft u een melding?
Bij spoed bel 112, daar pak je daders mee.
  • Geen spoed, wel politie 0900 – 8844
  • Meld Misdaad Anoniem 0800-7000
  • Uiteraard bent u ook welkom op het dichtstbijzijnde politiebureau

Foto: Jeroen Bos/ OldambtNu.nl

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button