Mogen wij 1 minuut van je tijd? We zouden graag je mening willen over OldambtNu.nl. 

Vul hier een korte enquete in.
Algemeen

‘De verwoeste spoorbrug over de Eems wordt niet gemist’

- advertentie -

Weener – Dat er zo’n drie week geleden een 112 meter lange zeevrachtschip op een spoorbrug is gebotst is inmiddels algemeen bekend. Het treinverkeer van Groningen naar Leer ligt daardoor nu zo’n 5 jaar stil.

- advertentie -

Belangenvereniging Schuttevaer die met de kapitein heeft gesproken van het schip sprak destijds over een bizar incident ”Volgens de kapitein van het schip erachter kondigde de brugwachter een trein aan en beloofde hij daarna de brug open te doen voor het vrachtschip. Toch stopte het schip niet.”

Gevangenisstraf
”De politie in Nedersaksen, die de afgelopen week niet voor commentaar bereikbaar was, onderzoekt hoe de bemanning van de Emsmoor de kolossale 60 jaar oude spoorbrug over het hoofd kan hebben gezien. De Russische kapitein hangt gevangenisstraf boven het hoofd.” Aldus de Volkskrant die onderzoek heeft gedaan naar dit voorval.

Sabotage?
20 Kilometer verder dan de verwoeste brug ligt een scheepswerf die onderhoud pleegt aan cruiseschepen. Deze enorme schepen konden de Friesenbrücke, of ter wel de verwoeste spoorbrug niet passeren. Hierom moest de brug meerdere malen per jaar weggetakeld worden.

Geruchten over sabotage vinden hier hun oorsprong. ‘Die brug was een noodzakelijk kwaad,’ zegt Toxopeus. ‘Het was een lastig obstakel in een snelstromende rivier waar je toch al overal rekening mee moet houden.’

Reis naar Leer sneller dan ooit
‘Nou, een ramp is het niet bepaald, want de bus is sneller dan de trein.’ Zegt Gerrit-Jan Meertens, als hij uit de touringcar van Arriva stapt bij het station in Bad Nieuweschans.

Terwijl de politiek inzet op een herstart van de trein, weet Arriva te melden dat de vervangende bus de afstand naar ‘de bekende kerstmarkten’ in Leer overbrugt in 55 minuten. Dagjesmensen zijn er ruim 20 minuten eerder dan voordat de spoorbrug werd geruïneerd. Ironisch genoeg is de openbaar vervoersverbinding tussen Groningen en Leer nu inderdaad sneller dan ooit.

Bron: Volkskrant.nl
Foto’s: Klemmer Fotografie

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button