AlgemeenCultuurRegionaal nieuws

Vluchtelingen maken kennis met Nederlandse verkeersregels

- advertentie -

Groningen/ Oldambt – Verkeerswijzer Groningen heeft een brochure laten ontwikkelen voor nieuwkomers in Nederland, met daarin de belangrijkste Nederlandse verkeersregels voor voetgangers en fietsers. Mensen die net nieuw zijn in ons land, bijvoorbeeld  vluchtelingen, kennen onze verkeersregels vaak niet.

- advertentie -

Opvallend aan de brochure is dat de regels voornamelijk in beeld worden uitgelegd. Op vrijdag 12 februari deelt Gedeputeerde Fleur Gräper-van Koolwijk van Verkeer en Vervoer van de provincie Groningen de eerste brochures samen met de unitmanager Noord van het COA  Henk Wolthof uit aan deelnemers van verkeerslessen. Daarna wordt de brochure in samenwerking met het COA landelijk verspreid.

Mensen die net in ons land zijn, zijn meestal niet op de hoogte van onze verkeersregels. Zo is het voor hen bijvoorbeeld niet zo logisch dat zij niet mogen lopen en fietsen op een auto(snel)weg of op een provinciale weg. Om te voorkomen dat er ongelukken gebeuren, worden de voornaamste regels voor de lopende en fietsende nieuwkomer in ons land in deze brochure uitgelegd. Dat gebeurt op een toegankelijke manier door middel van tekeningen van ‘goede’ en ‘foute’ verkeerssituaties.

De tekst in de brochure is behalve in het Nederlands ook vertaald naar het Engels, Frans, Arabisch en Tigrinya (de taal die in Eritrea wordt gesproken). Om te zorgen dat de nieuwkomers in ons land op een juiste en veilige manier deelnemen aan het verkeer, organiseert Verkeerswijzer Groningen ook verkeerslessen in de provincie. De lessen op asielzoekerscentra worden gegeven door de Stichting Bevordering Verkeerseducatie (SBV) en de Fietsersbond.

50.000 exemplaren
De brochure ‘Verkeer in Nederland. Veilig lopen en fietsen’ is in opdracht van Verkeerswijzer Groningen ontwikkeld door Senza Communicatie en Studio Rob Pentinga. Zij kregen inhoudelijk advies van de Stichting Bevordering Verkeerseducatie (SBV). Verkeerswijzer Groningen (bestaande uit onder meer de provincie Groningen en alle Groninger gemeenten) verspreidt de brochure in samenwerking met het COA bij alle opvanglocaties in Nederland.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button