Algemeen

Woensdag komen de eerste bewoners naar noodopvang Beerta

- advertentie -

Beerta – De eerste tweehonderd bedden staan klaar in het noodopvang voor de eerste bewoners. De eerste bewoners komen niet morgen zoals de voorspelling was, maar woensdag.

- advertentie -

Vertraging
De bouw leverde door het slechte weer enige vertraging op. Door de regen is de grond zo modderig geworden dat de instroom van de bewoners is uitgesteld. ‘Wij willen de tijdelijke bewoners een warm welkom geven, dat kan niet in deze bouwput’ zegt een voorlichter van het COA tegenover OldambtNu. ‘Er word hard gewerkt om de bewoners hier maximaal een jaar te laten verblijven.’ 

Luxe
‘We hebben de luxe om het uit te stellen, want de instroom is ietsje rustiger’, legt unitmanager van het COA Henk Wolthof uit aan RtvNoord.

In eerste instantie worden er 250 mensen opgevangen. Elke twee weken wordt dat aantal uitgebreid met 250. Dit betekent dat eind april of begin mei het totaal van duizend opgevangen asielzoekers zal worden bereikt.

Noodopvang 
In deze noodopvang zullen meerdere faciliteiten aanwezig zijn, er zal basisonderwijs worden gegeven aan de kinderen, er is een peuterschool, een ruimte voor recreatie zoals tafelvoetbal en ping-pong ook heeft de noodopvang een medische ruimte. In principe worden de mensen behandeld in hun eigen medische ruimte, mocht dit niet lukken zal dit gaan via de reguliere zorg.

Verblijf
Het verblijf bestaat uit meerdere slaapkamers, een douche, een toilet en een woonkamer/ keuken. De keuken kan echter niet gebruikt worden. ‘Het gas is afgesloten, ze hebben geen keus qua eten’ meldt de voorlichter van het COA. ‘Wij serveren dit per straatje door middel van een verwarmde kar.’

Het vertrek proberen ze zo optimaal te gebruiken ‘We proberen een verblijf te vullen met 8 personen, zoveel slaapplekken zijn er, het is maar kijken hoe het uitkomt. We scheiden geen families van elkaar.’

Foto’s: Jeroen Bos & Trijntje Timmer/ OldambtNu.nl

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button