AlgemeenGemeente

Oldambt krijgt €45.000 euro voor aanpak zwerfafval

- advertentie -

Oldambt – De gemeente Oldambt kan in het kader van de Raamovereenkomst Verpakkingen 2013-2022 jaarlijks een vergoeding voor extra aanpak van zwerfafval aanvragen. De vergoeding bedraagt per inwoner € 1,19 per jaar. Voor Oldambt betekent dit een jaarlijkse vergoeding van ongeveer € 45.000,-.

- advertentie -

De Raamovereenkomst Verpakkingen 2013-2022 is een samenwerkingsverband tussen Nedvang, Stichting Afvalfonds Verpakkingen en NederlandSchoon. De vergoeding wordt betaald door de verpakkingsindustrie.

Aanvraag zwerfafvalvergoeding
Iedere gemeente kan jaarlijks de zwerfafvalvergoeding aanvragen door een plan in te dienen bij Nedvang. Vervolgens beoordeelt NederlandSchoon of de invulling van de extra aanpak efficiënt en effectief is en ook daadwerkelijk bijdraagt aan vermindering van zwerfafval in de openbare ruimte. Na controle op volledigheid door Nedvang en op juistheid door NederlandSchoon kan het plan worden goedgekeurd en de bijdrage worden uitgekeerd door Stichting Afvalfonds Verpakkingen.

Besteding
In de komende jaren (tot en met 2022) zal deze vergoeding worden besteed aan activiteiten die bijdragen aan gedragsbeïnvloeding, zodat minder zwerfafval ontstaat. Daarnaast wordt er geld beschikbaar gesteld aan dorpen, wijken, scholen en verenigingen als zij initiatieven aandragen om te helpen het zwerfafval terug te dringen. Volgens de Raamovereenkomst mag het geld in ieder geval niet worden besteed aan de financiering van de huidige reguliere werkzaamheden.

De door de gemeente Oldambt ontvangen vergoeding over 2013 en 2014 is voornamelijk besteed aan verbetering van voorzieningen in de binnenstad van Winschoten. Zo zijn bestaande afvalbakken in het centrum vervangen door grotere en efficiënter te legen bakken. Op het Marktplein wordt geïnvesteerd in een centrale en ondergrondse opslag van bedrijfsafval. Daarnaast is er een project uitgevoerd op veel basisscholen in de gemeente.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button