Mogen wij 1 minuut van je tijd? We zouden graag je mening willen over OldambtNu.nl. 

Vul hier een korte enquete in.
AlgemeenIncidenten

Aankomende weken extra controle door politie op bestelverkeer

- advertentie -

Winschoten –  Deze maand starten de politie en Verkeerswijzer Groningen weer met een bestelverkeercampagne.

- advertentie -

De campagne wordt gehouden omdat bestelauto’s relatief vaak betrokken zijn bij ongelukken. Tegelijk rijden er steeds meer bestelauto’s in woonwijken waar relatief veel kwetsbare verkeersdeelnemers zoals fietsers en voetgangers zijn. De politie gaat in de provincie Groningen extra controles houden op bestelverkeer. De bestuurders van bestelauto’s ontvangen daarbij een speciale flyer over veilig rijden met een bestelauto.

Helaas zijn bestelauto’s relatief vaak betrokken bij ongelukken. De gevolgen van een ongeluk met een bestelauto zijn ingrijpend. Bij een ongeluk met een bestelauto maakt een slachtoffer twee keer meer kans om te overlijden dan bij een aanrijding met een personenauto. Daarom willen Verkeerswijzer Groningen en de politie aandacht besteden aan hoe je veilig op weg gaat met een bestelauto. Tijdens controles worden leaflets over veilig vracht vervoeren uitgedeeld. Ook biedt het Nederlands Instituut voor Verkeersveiligheid (NIV) namens Verkeerswijzer Groningen gratis rijvaardigheidstrainingen aan aan Groningse chauffeurs van bestelauto’s.

Controles
Tijdens de controleacties worden bestelauto’s uitvoerig gecontroleerd. De politie kijkt de technische staat van de voertuigen na, controleert het papierwerk en let ook op rijgedrag van de chauffeurs. De lading zit geregeld niet goed vast, valt eraf, of steekt te ver of gevaarlijk uit van het voertuig of de aanhangwagen. De aanhangwagens zelf zijn soms ook overbeladen. Of ze zijn niet goed gekoppeld en de losbreekreminrichting is niet goed vastgemaakt. Ook komen andere technische gebreken aan het licht en rijden sommige chauffeurs zonder geldig rijbewijs.

Campagne
De bestelverkeercampagne is in 2013 ontwikkeld. De flyers die worden uitgedeeld zijn afkomstig van Verkeerswijzer Groningen en in samenwerking met deskundigen van de politie en het NIV samengesteld. Bij de ontwikkeling van de campagne waren ook EVO en TLN betrokken. Deze organisaties hebben meegedacht aan de ontwikkeling van de training door het NIV en de inhoud van de voorlichting.

Door media-aandacht te vragen voor dit onderwerp hopen de organisaties ook dat mensen zelf alert zijn op de aanwezigheid van bestelwagens. Zo is het belangrijk om rekening te houden met het feit dat een bestelwagenchauffeur minder zicht heeft en dat er sprake is van een dode hoek.

Verkeerswijzer Groningen
Verkeerswijzer Groningen is een initiatief van de gezamenlijke overheden in de provincie Groningen. Onder deze naam organiseren zij verkeersveiligheidscampagnes en educatie-activiteiten om het aantal verkeersslachtoffers terug te dringen.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button