Algemeen

Het Oldambtplein: ‘Er is daar van alles mis’

- advertentie -

Winschoten – Auto’s rijden te hard, Duitse auto’s en fietsers rijden op voetgangerszones en oversteken is voor voetgangers niet zonder gevaar. Maar er komen geen maatregelen. Dat is de conclusie van een evaluatie na bijna twee jaar Oldambtplein nieuwe vorm. Dat meldt RtvNoord.

- advertentie -
Drukste verkeerspleinen
Het Oldambtplein in Winschoten is een van de drukste verkeerspleinen van de Molenstad. In 2014 werd het plein mede door de komst van het nieuwe theater De Klinker helemaal opnieuw ingericht met het Shared Space-principe. Daarin rijden auto’s en fietsen en lopen voetgangers door elkaar heen.

Lees meer: Oldambtplein, hoe zit het met de verkeersregels?

Wennen
De nieuwe aanpak leverde flinke kritiek op omdat er allerlei gevaarlijke situaties ontstonden. De afgelopen maanden werd het Oldambtplein nog eens tegen het licht gehouden. Er werden inderdaad misstanden geconstateerd. Maar volgens de onderzoekers hoeven er geen maatregelen worden genomen. Plat gezegd is het gewoon wennen.

Ernstige ongelukken
Uit cijfers van de politie blijkt dat er tot nu toe geen ernstige ongelukken zijn gebeurd. Wel rijden met name Duitse auto’s over de voetgangerszone tussen De Klinker en supermarkt Jumbo. Ook wordt er met name door automobilisten te hard gereden. De oversteek van De Klinker naar het winkelcentrum is gevaarlijk, omdat muurtjes het uitzicht belemmeren.

Desondanks denken de onderzoekers dat de tijd zijn werk zal doen en mensen zullen wennen aan het nieuwe principe.

Verandert er dan helemaal niks? Jawel. Even voorbij het plein wordt een middenberm aangepakt omdat het met name voor automobilisten erg onduidelijk is hoe ze die moeten oversteken.

- advertentie -
Heilig
Wethouder Ricky van den Aker (CDA) gelooft heilig in de Shared Space-aanpak. ‘We zijn altijd gewend aan de oude rotonde. Het heeft tijd nodig om te wennen.’ Ze kent de kritische geluiden. Maar ze denkt dat het allemaal zo’n vaart niet loopt. ‘We kunnen natuurlijk nooit honderd procent veiligheid garanderen. Maar als we met z’n allen de verkeersregels hanteren komt het allemaal goed op het Oldambtplein’. Ganzenbord
De VCP van Engel Modderman snapt er niets van. ‘Met dat plein is op zich niets mis. Best mooi geworden, maar die mensen die de verkeersregels erom heen hebben bedacht. Die zijn van een ganzenbord afgelopen’.

- advertentie - 

Modderman ervaart dat het gevaarlijk is op de rotonde. ‘Ze zeggen dat er geen ernstige ongelukken gebeuren.Dat klopt misschien maar er gebeuren wel degelijk ongelukken. Ik merk het zelf en krijg ook veel berichtjes van mensen die zeggen dat er van alles mis is.’ 

Het woord is nu aan de gemeenteraad van Oldambt of de situatie op het plein zo blijft of niet.

Foto’s: Jeroen Bos/ OldambtNu.nl
Tekst: RtvNoord

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button