AlgemeenOp stap

Tiny Houses op Xpeditie in Blauwestad

- advertentie -

Blauwestad – De Xpeditie haalt tijdens het festivalweekend, van 15 t/m 17 juli, vier tiny houses naar Blauwe-stad. Een tiny house is een klein huisje, waar mensen écht in kunnen wonen. De mini-huisjes zijn duurzaam, ecologisch en in de meeste gevallen verplaatsbaar. Steeds meer mensen raken enthousiast over deze trend, die is overgewaaid uit Amerika. Kleiner wonen, grootser leven, is het motto.

- advertentie -

De huisjes in Blauwestad hebben bijzondere namen: van Hermit House tot Cubestee. In één van de tiny houses wordt een tentoonstelling ingericht. De trend is eigenlijk uit nood geboren, omdat veel mensen in Amerika door de crisis kleiner moesten wonen. Nu wordt het omarmd als een manier van leven. Kleinere auto’s, kleinere huizen, minder zorgen, simpeler leven. Deze trend sluit aan bij een algehele verschuiving om dichter bij de natuur te leven, zelf groente te kweken en energie op te wek-ken voor je eigen huishouding.

Er is inmiddels sprake van een ’tiny house movement’, die ook in Nederland aanslaat. Dat ze nu ook in Blauwestad zijn te zien, is te danken aan gedeputeerde H. Staghouwer die Provinciale Staten on-langs toezegde dat het concept van de tiny houses ook tijdens de Xpeditie te bewonderen zijn.

Porta Palace
Jelte Glas is één van de gangmakers binnen de tiny house movement. Hij rijdt met zijn paleisje op wielen naar Blauwestad. Zijn ‘Porta Palace’ de eerste mobiele, biobased woning van Nederland. Hier-inj is niet alleen het scheiden van urine en ontlasting, maar ook ledverlichting standaard.

De Markies
‘De Markies’ is een uitklapbaar huisje. Een ontwerp van architect Eduard Boitlingh. Met opgeklapte markiezen en vloeren is het huisje zo mobiel als een caravan. Eenmaal aangekomen op de plaats van bestemming kan het vloeroppervlak verdrievoudigd worden. De ‘Markies’ is onlangs nog tentoonge-steld in Parijs.

- advertentie -

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button