AlgemeenSport

17 Juli 50cc grasbaanraces op ijsbaan in Scheemda

- advertentie -

Scheemda – In veel dorpen in Oost groningen en Drenthe werden in de jaren 60, 70 en 80 50cc grasbaanwedstrijden georganiseerd. Zondagmiddag 17 juli zal op het ijsbaanterrein aan de Pelmolenlaan in Scheemda de 50cc grasbaanklasse uit de vroegere jaren weer aan de start verschijnen met de 50cc grasbaanmotoren,

- advertentie -

Onder de deelnemende renners vinden we ook namen van plaatselijke renners uit Scheemda en omgeving, zoals Henk van der Veen, Rieno van der Veen , Rendie van der Veen jeroen Berghuis, Johan Jager , Jordy Jager.

Zelf aan de knutsel
De 50cc grasbaan motorsport was in deze jaren zeer populair, in de begin periode  waren 50cc grasbaan motoren niet verkrijgbaar maar moesten zelf worden gebouwd. Bromfiets frame’s zoals batavus of tyfoon werden omgebouwd en werden voorzien van Kreidler , Sachs, zundapp, morini of minarelli motoren. Begin de jaren 70 werden deze tak van motorsport speciale machines gebouwd .

Met de komst van de Japanse motoren is de 50cc grasbaanklassen eind jaren 80 opgehouden te bestaan, motoren zijn achter in de schuur gestald en in de vergetenheid geraakt.

Herleven
Vijf jaar geleden hebben enkele oud renners de verloren gegane 50cc grasbaansport weer doen herleven, de motoren zijn onder het stof weggehaald, gerestaureerd of herbouwd, alsof de tijd heeft stilgestaan.

Ook werd een nieuwe organisatie, Classic 50cc grasbaanteam, opgericht, dat demonstratiewedstrijden onder de reglementen van MON (Motorsportorganisatie Nederland), verzorgde. Motorsportorganisatie Noord-Nederland, alle oud-renners en nieuwe 50cc grasbaanrenners zijn bij deze organisatie aangesloten.

- advertentie -

Informatie
De toegang voor de wedstrijden op de ijsbaan in Scheemda is gratis. De trainingen beginnen om 11.00 uur; de wedstrijden om 13.00 uur. Meer informatie en voor opgave lokale klasse bij Annet Helweg, via annethelweg@gmail.com. Zie ook: www.classic50ccgrasbaanteam.nl.

- advertentie - 

 

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button