Algemeen

Burgerwacht ‘Soldiers of Odin’ jaagt op criminele asielzoekers

- advertentie -

Winschoten – Een club die zichzelf de ‘Soldiers of Odin’ noemt, heeft afgelopen weekend een asielzoeker uit Pekela aan de politie overgedragen, omdat hij vrouwen in het centrum van Winschoten zou hebben lastiggevallen. Dat schrijven ze op hun Facebookpagina.

- advertentie -

‘Na een klopjacht van een uur een azc’er uit Pekela aangehouden. Met dank aan de twee leaders van Soldiers of Odin in de provincie’, meldt de club.

‘In elkaar geslagen man’
Politiewoordvoerder Ramona Venema bevestigt dat er zondag een melding bij de politie binnenkwam dat een man vrouwen lastigviel in de Winschoter binnenstad. ‘Toen wij daar aankwamen, troffen wij een man aan die in elkaar was geslagen. Het ging om de man waar de melding over binnenkwam.’

Lees meer: ‘Man valt jonge meisjes lastig’ politie zoekt getuigen

Geen aangifte
Hij is vervolgens meegenomen naar het politiebureau. ‘Daar zei de man dat hij een aantal vrouwen aansprak en dat hij dat vaker doet: ‘gewoon, een babbeltje maken.’ We hebben het met hem over de consequenties van dat gedrag gehad en weer naar huis gestuurd. Hij wilde geen aangifte doen van de mishandeling’, zegt Venema. Of het inderdaad een asielzoeker uit Pekela was, wil ze niet bevestigen.

Wie hem mishandeld heeft, weet de politie niet. ‘Hij wilde daar geen aangifte van doen. Vooralsnog hebben wij geen informatie dat iemand van de Soldiers of Odin daar verantwoordelijk voor is.’

‘Slachtoffers’ ook niet
Ook heeft de politie geen aangiftes binnengekregen van mogelijke slachtoffers: ‘Er is wel één vrouw op het politiebureau geweest die overwoog aangifte te doen. Maar uiteindelijk besloot ze dat toch niet te doen. Ook daarom hebben we de man laten gaan.’

- advertentie -

Wie zijn Soldiers of Odin?
De Soldiers of Odin is een club die is ontstaan in Finland, maar ondertussen wereldwijd actief is. De Nederlandse tak zegt straatpatrouilles uit te voeren om de autochtone bevolking te beschermen tegen (vooral Arabische) immigranten. De club zegt niet extreemrechts te zijn. Volgens hen verzwijgen nationale media ‘dingen’ over immigranten, maar zelf wil de club niet reageren tegenover RTV Noord.

- advertentie - 

‘Geen strafbare feiten’
De politie is bekend met de Soldiers of Odin, zegt Venema: ‘Ze zijn bij ons in beeld, net als soortgelijke bewegingen. Maar bij de politie is geen enkel strafbaar feit aan de Soldiers of Odin te linken.’

‘Niet voor eigen rechter spelen’
‘Burgerwachten kunnen natuurlijk als extra ogen en oren fungeren, maar bewegingen die voor eigen rechter spelen, juichen wij nooit toe. Mochten er inderdaad mensen worden lastiggevallen, door wie dan ook: ik druk ze op het hart om dat niet alleen via social media te delen. Maar vooral met de politie, dan kunnen wij er wat aan doen’, zegt Venema duidelijk.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button