AlgemeenGemeente

Burgemeester Smit van Oldambt start Groninger fietsverlichtingscampagne

- advertentie -

Winschoten – Vrijdagavond 28 oktober geeft burgemeester Smit van de gemeente Oldambt, ook fietsambassadeur in Groningen, het startsein voor de fietsverlichtingscampagne ‘Ik val op in Groningen’. Op het Oldambtplein in Winschoten organiseren Verkeerswijzer Groningen en Veilig Verkeer Nederland een controle waarbij de burgemeester komt helpen.

- advertentie -

Veel fietsers rijden zonder licht. Daarbij gaat het vooral om jongeren. Vaak hebben ze niet door dat ze zó slecht te zien zijn, dat ze gevaar opleveren voor zichzelf en voor hun medeweggebruikers. Op de fiets zijn mensen bovendien erg kwetsbaar in het verkeer en relatief vaak slachtoffer van ongevallen. Uit recent onderzoek van TNO kwam naar voren dat mensen vaak om praktische redenen zonder verlichting fietsen. Bijvoorbeeld omdat de lampjes kapot zijn. Bij de controle op 28 oktober kunnen fietsers hun verlichting gratis laten maken door de fietsenmaker.

Green graffiti
Onder het motto ‘Ik val op in Groningen’ organiseert Verkeerswijzer Groningen de komende weken verschillende acties in de provincie Groningen om fietsers te attenderen op hun zichtbaarheid. Zo staan er in de hele provincie (driehoeks)borden langs de wegen en fietspaden om mensen te attenderen op het gebruik van fietsverlichting. Verder komt er op tachtig fietspaden een graffiti-afbeelding ‘Fiets verlicht!’. De afbeelding is gemaakt met milieuvriendelijke krijtverf en is tijdelijk. Na verloop van tijd verdwijnt de verf door slijtage en regen.

Controleacties in de provincie
In november en december houdt Veilig Verkeer Nederland (VVN) fietscontroleacties op drukke fietspaden in de provincie. Daarbij worden fietslampjes en folders uitgedeeld en geven medewerkers van Veilig Verkeer Nederland voorlichting. Kapotte fietsverlichting kan ter plekke worden gerepareerd. Daarvoor staan fietsenmakers Fietsned en Bikes&Bikkels in de startblokken. Tijdens de aftrap op 28 oktober zullen de plaatselijke fietsenmakers Meijer fietsen en Mulder2Wielers ook deelnemen aan de actie.

Scholen
Verkeerswijzer Groningen brengt de campagne ook bij scholen onder de aandacht. Basisscholen kunnen het ‘Zichtbaarheidspakket’ van VVN aanvragen. Daarmee kunnen zij de fietsverlichting van honderd leerlingen controleren en meedoen aan een zichtbaarheidswedstrijd. Daarnaast heeft TeamAlert al twee fietsverlichtingsacties gehouden onder studenten, bij de Rijksuniversiteit en de Hanzehogeschool.

Controles
Na de acties van Verkeerswijzer Groningen en Veilig Verkeer Nederland houdt de politie op verschillende plaatsen in de provincie controles op fietsverlichting.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button