AlgemeenGemeente

Groen licht voor Blauwe Loper in ruil voor ‘vrij baan’ Havenkwartier

- advertentie -

Blauwestad – De provincie Groningen heeft een akkoord gesloten met de Oost-Groningse gemeenten naar aanleiding van het conflict over de nieuwbouw in het Havenkwartier in Blauwestad.

- advertentie -

Betrokken partijen laten weten dat het overleg in goede harmonie is afgesloten.

Aanvankelijk had de gemeente Oldambt veel kritiek op het plan woningen te bouwen in het Havenkwartier. De plooien zijn nu gladgestreken.

Er zijn nieuwe afspraken gemaakt voor een investeringsagenda in het gebied. Zo draagt de provincie één miljoen euro bij aan bouw van de Blauwe Loper, de nieuwe fiets- en voetgangersverbinding tussen Blauwestad en Winschoten.

Oldambt draagt de kosten voor de verbinding tussen de Blauwe Loper en het centrum van Winschoten á een half miljoen euro. Door de bijdrage van de provincie krijgt de realisatie van dit project in 2017 snel een vervolg.

Gemeente en provincie bekijken verder hoe het beheer en onderhoud van Blauwestad van de provincie naar de gemeente kan. Ook maken ze afspraken hoe zij voortaan samenwerken bij evenementen, marketing en dienstverlening Blauwestad. Deze vernieuwde afspraken kunnen leiden tot een aanpassing van de huidige bestuursovereenkomst over Blauwestad.

- advertentie -

Verder krijgen inwoners van omliggende dorpen meer inspraak in de ontwikkelingsplannen voor Blauwestad.

- advertentie - 

Geen minimum kavelprijs meer?
Het gemeentebestuur van Oldambt stelt nu aan de raad voor om een eerder genomen besluit, om een minimum te stellen aan de kavelprijs in Blauwestad in te trekken. Daardoor wordt de ontwikkeling van het project niet verder gehinderd.

Het akkoord gaat verder over de programmering van de woningbouw in Blauwestad en de relatie met de omringende dorpen. Onderdeel daarvan is dat de provincie een bedrag van één miljoen euro stort in een regionaal fonds om de kwalitatieve omvorming van de woningvoorraad in Oost-Groningen waar te maken.

De gemeenten Bellingwedde, Menterwolde, Pekela, Stadskanaal, Veendam en Vlagtwedde kunnen gebruik van maken van dit fonds.

Roep van de provincie is gehoord
Het akkoord is het gevolg van de oproep van Provinciale Staten in juli dit jaar om de verhoudingen tussen de provincie en de gemeenten in Oost-Groningen te herstellen. Dat gebeurde nadat het college van Gedeputeerde Staten toestemming gaf aan een bouwproject van Geveke Bouw & Ontwikkeling in het Havenkwartier van Blauwestad en er onrust ontstond in de regiogemeenten.

Bron: RtvNoord

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button