Mogen wij 1 minuut van je tijd? We zouden graag je mening willen over OldambtNu.nl. 

Vul hier een korte enquete in.
AlgemeenGemeenteRegionaal nieuws

Coöperaties dienen voorlopige aanvraag in voor snel internet

- advertentie -

Oldambt – Samenwerkende glasvezelcoöperaties in het Westerkwartier, het Oldambt en het aardbevingsgebied hebben bij de provincie Groningen een voorlopige aanvraag voor snel internet ingediend. Hiermee willen ze in aanmerking komen voor een financiële bijdrage vanuit de regeling ‘Snel Internet Groningen’. Wanneer de voorlopige aanvraag door de provincie wordt goedgekeurd mogen zij een definitieve aanvraag indienen. Hierbij gaan de coöperaties ervan uit dat zij net als commerciële partijen een eerlijke kans krijgen.

- advertentie -

Geen marktpartij
In de afgelopen jaren hebben marktpartijen de onrendabele gebieden (witte gebieden) in het buitengebied laten liggen. De inwoners van het buitengebied pikten dit niet langer zodat er verschillende burgerinitiatieven zijn ontstaan. In het Westerkwartier zijn dit de coöperatie HumsterNet en Stichting Breedband Westerkwartier. In het Oldambt is dit de Stichting Oldambt Verbindt. In de negen aardbevingsgemeenten is dat de Stichting Glasvezel Groningen. Genoemde partijen hebben zich verenigd in de koepelcoöperatie Samen Glasvezel Groningen.

Veel werk verzet
In de afgelopen weken is keihard gewerkt aan een voorlopige aanvraag waarmee de initiatieven de provincie willen overtuigen dat ze een goede partij zijn om een definitieve aanvraag te mogen doen. In de aanvraag zijn veel zaken uitgewerkt op financieel, technisch en juridisch gebied. Hierbij hebben ze hulp gekregen van glasvezelnetwerkexploitanten Community Network Noord Nederland (CNNN) en Netvisit BV (SKV). Dit is mede gefaciliteerd door de gemeenten Zuidhorn en Oldambt waarmee de bovengenoemde partijen al jaren een goede samenwerking hebben opgebouwd.

Steun vanuit gemeenten
De colleges van de gemeenten Zuidhorn, Grootegast, Leek, Marum en Oldambt steunen de aanvraag. De gemeenten geven hiermee aan dat ze geloven in de burgerkracht die de vrijwilligers van de glasvezelcoöperaties nu laten zien.

Foto: “Samenwerkende partijen in het gemeentehuis van Zuidhorn“

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button